Tioåriga pirater i en ny värld

2016-01-27 08:01  

KRÖNIKA. Normalt är tio år ingen ålder för ett politiskt parti. Men Piratpartiet är å andra sidan inget normalt parti.

Nu i januari fyller partiet ett jämnt decennium, och de kan blicka tillbaka på en tid då den värld som är deras – internet – förändrats i grunden.

När Rick Falkvinge grundade partiet fanns inte Twitter. Facebook fanns, tekniskt sett, men var ännu inte öppet för allmänheten. Att piraterna organiserade sig över nätet sågs därför som radikalt. Nätet, tyckte många, var väl mest för trams?

Naturligtvis fanns inte Netflix, Viaplay, HBO Nordic eller Spotify heller. Däremot fanns Pirate Bay. Oj vad det fanns. Efter att Napster och Kazaa lagt ner var Pirate Bay världens ohotat största fildelningstjänst, ensam ansvarig för stora delar av internettrafiken.

Det var inte konstigt egentligen. Nätet och dess användare var redo för en kommunikationsrevolution, men det var inte underhållningsindustrin. Film- och musikbolagen vakade över sina intellektuella rättigheter som Gollum vaktade härskarringen, och stoppade alla försök att distribuera innehåll över nätet. Det kunde ju inte rimligtvis vara lika lönsamt som att sälja cd- och dvd-skivor.

Piratpartiet växte till en politisk kraft som kom in i EU-parlamentet, och förlorade sedan vinden i sina segel när den breda piratrörelsen splittrades och lagliga streamingtjänster började leverera musik, filmer och tv-serier som kulturälskande nätinvånare tidigare bara kunnat hitta hos Pirate Bay.

När intresset för fildelningsfrågan självdog gick piraterna vidare till frågan om digital övervakning, men misslyckades med att växa sig stora igen, trots Edward Snowdens avslöjanden. Den korta stunden av förfäran inför massövervakningens omfattning var snart över, då politiker och medier i stället vände sitt fokus mot hoten från ryska ubåtar och ruskiga jihadister. I slutändan ryckte även allmänheten på axlarna och bestämde sig för att bekvämligheten hos Google och Facebook trumfade värnandet av digital integritet och självbestämmande.

I senaste valet lovade Miljöpartiet ungefär samma integritetsreformer som Piratpartiet. Medan Piratpartiet knappt syntes på valradarn hamnade Miljöpartiet i regeringen – och skrotade i samma ögonblick alla sina krav på integritetsstärkande reformer, utan följdfrågor från medierna. Piraternas retorik handlar i dag om frihet, kunskap, kultur och integritet, men får inte något riktigt fäste. En snabb resa in i den politiska hetluften blev en snudd på lika hastig resa ut ur den.

Det kan vara frestande att se piratäventyret som ett misslyckande, men utvecklingstakten i partiets farvatten har varit så snabb att det får betraktas som ett mirakel att de trots allt fortfarande existerar. Som om ett gammalt sjörövarparti hade levt kvar långt efter att bilen och flygplanet uppfunnits.

Måhända har partiet överlevt sig självt, men vi ska inte glömma att det lilla partiet har gjort mer för nätfrågor de senaste tio åren än alla de stora partierna tillsammans. För det förtjänar Piratpartiet ett hjärtligt grattis.

Sam Sundberg

Mer om: Piratpartiet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer