Tillverkarnas nya jaktmark finns i masken

2016-02-23 13:46  

MWC 2016. Att den smarta mobilen är en mogen produkt märks tydligt på Mobile World Congress i Barcelona. De stora nyheterna finns i kringprodukterna och i försöken att ta mobiltekniken till nya områden. Ny Tekniks Jonas Ryberg är på plats.

När mobilbranschen samlar nära 100 000 personer för sin årliga mässa är fokus inställt på nästa generations mobilnät, 5g, och sakernas internet, IoT. Det märks tydligt att det är länge sedan mobilbranschen handlade bara om att koppla upp fler människor för att prata med varandra och för att skicka korta meddelanden.

Det stora dragplåstret bland mässans talare är i år, precis som de senaste åren, inte någon utpräglad telekomprofil. I stället är det Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Han har intressen i telekombranschen på många olika sätt. Bland annat genom Facebooks kritiserade samarbeten med operatörer för att erbjuda människor som ännu inte har datauppkoppling i sin mobil ett gratis, men mycket begränsat, internet.

I år överraskade Mark Zuckerberg genom att också dyka upp under mässans på förhand mest omtalade produktlansering. Samsung visade precis som väntat två nya mobiltelefoner med namnen Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. Och även om företagets mobilchef Dj Koh försäkrade att de nya telefonerna är teknik som förändrar människors liv, så är det svårt att komma ifrån att det känns som ett fortsatt putsande på ett tidigare redan framgångsrikt koncept.

Läs mer: Facebook prispressar med öppet projekt

S7 och S7 Edge har fått snabbare processorer, vassare kameror och klarar till skillnad från sina föregångare nu också ett snabbt bad. Men det märks att Samsung och övriga branschen prövar sig fram för att hitta var all den här nya processorkraften ska ge användarna helt nya upplevelser att sukta efter för att fortsätta byta ut sina telefoner varje år.

En idé är mer avancerade spel. Samsung slår hårt på trumman för att spelen på företagets nya mobiler kan jämföras med de som finns på pc eller konsol.

Mark Zuckerberg är på plats för att prata om sin passion för virtuell verklighet och samarbetet mellan Facebookägda Oculus och Samsung inom vr, virtuell verklighet. Zuckerberg upprepar sin vision om att vr är nästa plattform för kommunikation och inte bara användbart för spel och underhållning, och att Samsung är företaget som ska fixa hårdvaran för att sätta vr framför ögonen på massorna.

Han beskriver hur hans föräldrar när han tog sina första steg gjorde en notering om det i en bok. Själv hoppas han kunna fånga sin egen dotters första steg med en vr-kamera.

Samsung har tidigare presenterat en videokamera som kan filma i 360 grader för proffs. Under Mobile World Congress lanserar företaget Gear 360 som är avsedd för vanliga konsumenter. Kameran fångar bilderna och sedan tar processorn i Galaxy S7 hand om skapandet av en film som fungerar direkt i en vr-mask.

Zuckerberg hoppas givetvis att kameror som Gear 360 ska hjälpa till att fylla Facebook i framtiden.

Läs mer: HTC släpper vr-headset för privatkunder

Samsung var inte ensamt om att visa en 360 graders kamera och att satsa på vr. Även koreanska konkurrenten LG visade upp en kamera som kan fotografera i 360 graders vinkel och ett par vr-glasögon. LG har dock valt att inte stoppa en mobil i sina glasögon utan satsa på separata skärmar. Det gör att glasögonen blivit mindre.

Kinesiska Huawei sticker ut under årets mässa genom att inte satsa på vr. I stället ger sig företaget in i pc-branschen. Pc-tillverkarna har under flera år haft stora problem med att få lönsamhet på en vikande marknad. Men Huawei tror att de ska lyckas genom att satsa på så kallade 2 i 1-datorer, det vill säga kombinationen av surfplatta och mer traditionell bärbar pc. Den delen av marknaden växer och Huawei vill ta det bästa från sina mobiltelefoner till sin Matebook som företagets pc heter.

Till skillnad från Huaweis mobiler så har Matebook processor från Intel och en full version av Windows 10 och påminner kanske mest om Microsofts Windows Surface när det gäller utseende och specifikationer.

Läs mer om mässan

Jonas Ryberg bevakar mässan på plats, läs fler nyheter från Mobile World Congress här

It-ministern på plats

  • Mobile World Congress-arrangören räknar med en liten ökning av antalet besökare jämfört med året innan – kring 100 000.
  • Sverige är som vanligt välrepresenterade på mässgolvet. Både i form av Ericsson med sin jättemonter och mindre företag. Även it-minister Mehmet Kaplan är på plats.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL