Tillverkaren som satsar mest på självkörande bilar

2015-11-03 05:00  

Vilket företag är mest aktivt inom självkörande bilar? Och vem är den flitigaste uppfinnaren på området? Ny Teknik har svaret tack vare en unik patentanalys.

Elbilstillverkaren Tesla lanserade förra veckan en ”autopilot” som innebär att bilen kan köra, byta fil och parkera på egen hand.

Tesla är bara en i raden av biltillverkare som utvecklar självkörande funktioner. Även Google testar sedan flera år helt självkörande bilar och Apple har också börjat jobba med tekniken.

Men även om Google hörs och syns mest, så är det fortfarande en av de stora, traditionella biltillverkarna som har flest patent inom området, nämligen japanska Toyota.

Det visar en unik analys av patentaktiviteten som Stockholmsföretaget Iamip gjort för Ny Tekniks räkning. Iamip utvecklar och säljer en tjänst för analys och bevakning av patentinformation.

Företaget har sållat fram alla offentliga patent och patentansökningar på teknik som omfattas av självkörande fordon inklusive olika it-lösningar. Totalt handlar det om mer än 1 000 patent varav många är giltiga i en lång rad länder.

– Det är ett glödhett område, säger Rebin Hosini, expert på analys och bevakning av tekniktrender hos Iamip.

Många av de stora biltillverkarna har jobbat med självstyrande funktioner sedan 1980-talet. Men 2006 började utvecklingen accelerera.

– Då syns en tydlig ökning. Företag och universitet runt om i världen började lämna in mängder av patentansökningar och det har bara fortsatt sedan dess, säger Rebin Hosini.

Ettan Toyota har totalt 138 patent och publicerade patentansökningar på teknik för självkörande fordon, visar siffrorna från Iamip.

På andra plats kommer tyska Daimler med 70 patent. Google har spurtat sig upp till en tredje plats med 66 patent. Det trots att de första patenten från Google dök upp så sent som 2010. Efter Google följer amerikanska GM med 56 patent och japanska Nissan med 53.

De senaste åren har Toyota, GM, Google, Daimler men även Audi varit mest aktiva. Exempel på teknikområden med hög aktivitet är system för trafikkontroll, automatisk filkörning samt automatisk parkering.

Patentinformationen avslöjar också att David Ferguson, som leder utvecklingen inom maskininlärning och bildigenkänning på Google, är den mest aktiva uppfinnaren inom självkörande bilar med 22 patent.

Totalt finns fyra av de fem mest flitiga uppfinnarna på Google medan en finns hos Audi.

De svenska bilföretagen finns inte med bland de 12 i topp, men Volvo Cars har 14 patent, Scania har 7 och Volvo Lastvagnar 2, enligt data från Iamip.

 

Exempel på patent från Google finns här.

Filmen nedan visar hur patent på teknik för självstyrande bilar ökat geografiskt mellan 200 och 2015:

Japanska Toyota lanserar bil 2020

  • Utan att göra mycket väsen av det har Toyota arbetat med självkörande funktioner i mer än 20 års tid. Nyligen visade företaget upp hur en ombyggd Lexus GS tar sig fram i trafiken utan att föraren behöver sköta ratten.
  • Toyota meddelar att företaget nu ökar sina forsknings- och utvecklingsresurser inom området automatisk körning. Målet är att lansera den första bilen med självkörande funktioner till 2020.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL