Övriga nyheter

Tiggaren som får folk att ge mer

Beggar Robot är byggd av kasserad elektronik och gamla datordelar. En liten tv-monitor fungerar som huvud. (Större bild hittar du i högerspalten)
Beggar Robot är byggd av kasserad elektronik och gamla datordelar. En liten tv-monitor fungerar som huvud. (Klicka för större bild)
Tiggarroboten har fått tillträde till platser där inga andra tiggare får vara. Och människor ger mer än när de konfronteras med en fattig, vädjande människa. Det visar Saso Sadleceks projekt Beggar Robot, som nyligen visades upp på Ars Electronica-festivalen i Linz i Österrike.
Saso Sadlecek

Hur reagerar människor om tiggaren är en robot? Den slovenske konstnären Saso Sedlacek ger svaren i sitt verk Beggar Robot.

Publicerad

Beggar Robot är helt och hållet byggd av kasserad elektronik och gamla datordelar. En liten tv-monitor fungerar som huvud. Händerna är två dvd-fack som åker ut från kroppen samtidigt som roboten vänligt ber om pengar till egendomslösa. När någon lägger pengar i ”handen” åker den snabbt in och mynten eller sedlarna faller ner i en låda, varpå roboten säger tack.

– Folk ger ganska mycket pengar. Med en bra placering i ett köpcenter är fem till tio euro i timmen inte ovanligt. Pengar som går vidare till hemlösa, säger Saso Sedlacek.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här