Tiggaren som får folk att ge mer

2014-11-05 10:47  

Hur reagerar människor om tiggaren är en robot? Den slovenske konstnären Saso Sedlacek ger svaren i sitt verk Beggar Robot.

Beggar Robot är helt och hållet byggd av kasserad elektronik och gamla datordelar. En liten tv-monitor fungerar som huvud. Händerna är två dvd-fack som åker ut från kroppen samtidigt som roboten vänligt ber om pengar till egendomslösa. När någon lägger pengar i ”handen” åker den snabbt in och mynten eller sedlarna faller ner i en låda, varpå roboten säger tack.

– Folk ger ganska mycket pengar. Med en bra placering i ett köpcenter är fem till tio euro i timmen inte ovanligt. Pengar som går vidare till hemlösa, säger Saso Sedlacek.

Idén till tiggarroboten fick han runt 2006 när han i hemstaden Ljubjana såg att folk spenderade alltmer av sin tid i bekväma gallerior och stora shoppingcenter. Men alla var inte välkomna där. Tiggarna fick snällt stå utanför med sina pappmuggar.

– För att väcka uppmärksamhet och skapa diskussion om vem som har rätt att vara eller inte vara på en speciell plats ville jag göra något som var förbjudet för människor men tillåtet för maskiner, säger Saso Sadlecek.

De allra flesta köpcenter tillät honom att ställa ut Beggar Robot version 1 inne i lokalerna. Och det visade sig att den etablerade delen av samhället har mycket lättare att visa sympati och empati med de marginaliserade om de kommunicerar på ett säkert avstånd och via ett gränssnitt.

Gärna ge, bara man slipper se.

– När man konfronteras med en tiggare på gatan konfronteras man också med hela hans eller hennes sociala bakgrund. Maskinen är mycket lättare att ta till sig. Man kan till och med skratta åt den, säger Saso Sadlecek.

Efter att ha turnerat jorden runt med sina robotar och emellanåt ha lånat ut dem till vanliga tiggare planerar han nu att börja massproducera dem av gammalt elektronikskrot som väst har exporterat till tredje världen.

– Sedan kan jag skänka dem vidare till mindre välbeställda, säger Saso Sadlecek.

Michael Stenberg

Mer om: Konst Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer