Tidiga med att bygga hållbara hus

2014-12-27 06:00  

I augusti invigdes Backsippans förskola, som är energisnål, återvinningsbar och giftfri. Sverige startade tidigt med hållbart byggande, och ligger långt framme internationellt.

Backsippans förskola i Ronneby byggdes med en vision att vara den mest hälsosamma i Sverige. Byggnaden har en låg energianvändning och solceller på taket. Ett stort fokus har lagts på att minska kemikalieanvändningen både i byggnaden och i verksamheten.

Enligt Conny Rolén, forskningssekreterare inom samhällsbyggande på Formas, ligger Sverige långt framme inom hållbart byggande, även om vi har tappat försprånget vi hade för 10–20 år sedan.

– I Sverige satsade vi jättemycket på energieffektivisering på 80-talet efter energikrisen, men nu pågår en bredare satsning på hållbart byggande internationellt, säger han.

Det finns flera faktorer som driver utvecklingen i Sverige. Conny Rolén pekar på företagsekonomiska aspekter som att minska energikostnaderna eller att få imagefördelar med miljöcertifierade byggnader. Politiska satsningar på forsknings-, demonstrations- och investeringsprogram är andra orsaker.

– Att miljötekniken har fått en sådan boost har också haft betydelse inom samhällsbyggnadsområdet, till exempel för utvecklingen av energieffektiva fönster och nya, avancerade material, säger han.

Tidigare kunde kvaliteten på innemiljön glömmas, i strävan att göra husen täta och välisolerade.

– Man måste ha en helhetssyn. Det har man kunskap om nu, säger Conny Rolén.

Andra länder som håller sig i framkant på området är Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna och våra nordiska grannar.



Artikeln är en del i Ny Tekniks fokus ”Svensk teknik för globalt klimat”. I morgon: Uppfinningen som dämpar energitjuven.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Hållbara hus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer