Telia vill bli först med 5g

2016-01-27 15:00  
Charlotta Sund Foto: Gustav Kaiser

Telia Sonera och Ericsson siktar på att bli först med 5g i Europa. Men de första tjänsterna uppfyller bara vissa av 5g-kraven.

Telia Sonera blev först i världen med 4g med utrustning från Ericsson och Huawei för fem år sedan.

– Vi har inte gjort ett kommersiellt val av 5g-leverantör ännu. Men vi inleder nu ett samarbete med Ericsson i Sverige och Estland för att bli först med 5g i Europa 2018, säger Mats Svärdh, nätchef på Telia Sonera.

Ericsson har specificerat ett antal krav på 5g. Allt ifrån datahastigheter på över 10 Gbit/s, svarstider under 1 ms, tusen gånger högre kapacitet och lägre energiförbrukning.

Kommer Telias 5g-tjänster 2018 att uppfylla alla de kraven?

– Vi kommer att leverera en delmängd av 5g-kraven i de första 5g-tjänsterna, men inte alla. Men vi ska förstås jobba med Ericsson för att på sikt uppfylla alla krav.

Varför kallar ni då tjänsterna för 5g?

– Vi har en ambition att ligga i framkant, och jag är övertygad om att vi kan leva upp till 5g på sikt, och att vi levererar en del av kraven 2018.

Läs mer:

Läs mer: Lösningen som gör 5g effektivare

Tävlingen om att bli först i världen med 5g har redan börjat. Det anses ge bra reklam för både operatörer och leverantörer. Telia, Ericsson och Huawei har flitigt utnyttjat att de blev världsetta på 4g i sin marknadsföring.

Flera operatörer har redan annonserat sina 5g-planer, trots att deras premiär ligger flera år framåt i tiden, och att 5g-standarden slås fast först 2020.

Sydkorea avser att visa upp ett 5g-nät under sitt vinter-OS 2018, japanska NTT Docomo har lovat ett 5g-nät till sommar-OS 2020 och Tre i Sverige tror på 5g 2020. Än så länge verkar amerikanska Verizon kunna vinna 5g-kampen med sitt löfte om en kommersiell 5g-start redan 2017.

Men att avgöra vem som verkligen blir först med 5g kommer inte bli lätt.

– Gränsen mellan 4g och 5g är inte lika skarp som mellan tidigare mobilgenerationer. Olika delar av världen kommer att visa upp olika typer av 5g-tjänster, säger Charlotta Sund, chef för norra Europa och Centralasien på Ericsson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt