Telia mot förslag om nätneutralitet

2014-04-02 13:26  
Johan Dennelind. Foto: TT

Telia Sonera ogillar förslaget om nätneutralitet, som röstas om i Europaparlamentet på torsdag. Tillsammans med andra europeiska operatörer lobbar man för en lösare reglering.

De europeiska teleoperatörerna har enat sig mot EU-förslaget om att alla ska garanteras samma tillgång till internet. Telia Sonera är en av operatörena som undertecknat ett brev där de ger sina motargument.

Förslaget som ingår i EU-kommissionär Neeli Kroes telekompaket, ska upp för omröstning i Europaparlamentet på torsdag denna vecka. Därefter måste parlamentet komma överens med Europarådet.

Telekombranschen är oroad över att man inte kommer att kunna ta extra betalt för garanterat högre hastigheter för vissa tjänster. Operatörena exemplifierar ofta med internet-tv och telemedicin.

I EU-kommissionens förslag till nytt telekompaket stärks det juridiska skyddet för ett fritt internet, menar vissa. Teleoperatörer förbjuds att blockera eller strypa visst internetinnehåll, något som till exempel har skett med Skype.

Men i förslaget står också att operatörerna fortfarande ska kunna erbjuda specialiserade tjänster med högre kvalitet, som ip-tv och telemedicin.

Detta ogillas av falangen som förordar ett mer fritt internet.

Därför finns det förslag om tillägg i lagförslaget, där specialtjänster ska kunna erbjudas under förutsättningen att hastigheten som utlovats andra kunder inte får försämras.

Hur dessa två saker ska kunna kombineras oroar många, som befarar en osäker tolkning av lagen.

Det är bland annat detta som ligger bakom operatörernas brev, som även Telia Sonera undertecknat.

Operatörerna är inte de enda som är oroade över den slutliga utformningen av den nya lagen.

De inskrivna begränsningarna räcker inte för att skydda den genomsnittliga konsumentens internetaccess, hävdade bland annat Amelia Anderdotter, svensk EU-parlamentariker för Piratpartiet, samt talespersonen för e-kommunikation inom gruppen De gröna/EFA i Industriutskottet.

– Den högerledda majoriteten har dessvärre stött kommissionens förslag, som i stora drag skulle ge större leverantörer grönt ljus för att diskriminera användare som de tycker passar, sa Amelia Andersdotter i samband med att parlamentets industriutskott den 18 mars röstade för förslaget.

 

 

 

Vad är nätneutralitet?

  • Nätneutralitet definieras lite olika. Men oftast menas att all trafik, alla datapaket, ska behandlas lika på nätet, oavsett innehåll, sändare och mottagare. Operatörerna ska transportera all trafik efter bästa förmåga. Ingen trafik ska blockeras eller prioriteras. Ingen ska kunna köpa sig en gräddfil.
  • Det finns några undantag som de flesta accepterar. Exempelvis att röstsamtal prioriteras före datatrafik om det är ont om plats i mobilnäten. Likaså att blåljusmeddelande från polis och brandkår har företräde. Många accepterar också blockering av barnporr.
  • Men sedan går åsikterna isär om hur neutralt nätet ska vara. Internet ska vara ett demokratiskt verktyg, menar folket på ena kanten. Medan de på den andra tycker att nätet ska vara en plats som alla andra där marknadskrafterna styr.
  • I Sverige och EU är prioritering av trafik fortfarande tillåten, så länge kunderna är medvetna om begränsningarna.
  • Tanken med EU:s nya telekompaket är att stärka skyddet för ett fritt internet.
Mer om: Telia Sonera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer