Opinion

Teknikguru drar till Kiseldalen

Telekomvärlden drar västerut. Till Silicon Valley. Och skälet till den nya flyttvågen är enkelt: det är där allt nytt händer. Igen.

Publicerad

I förra veckan kom beskedet att Ericssons teknikboss, Håkan Eriksson, lämnar Kista och flyttar till San José i Kalifornien. Han behåller sitt viktiga jobb som chef över den samlade forskningen och utvecklingen, FoU, och sin plats i koncernledningen under nye koncernchefen Hans Vestberg.

Uppdraget från Vestberg är enkelt: se till att Ericssons förvandling till ett ip-baserat företag lyckas.

Det är ingen liten uppgift. Ericsson har halkat efter i den snabba ip-utvecklingen. Och är redan nu frånåkt av bland annat Alcatel-Lucent och Huawei.

Ericsson jobbar redan i?dag med att smälta ihop fasta och mobila nät, det man med branschens favoritord kallar konvergens. När även ip (internet protocol) adderas glider all trafik – röst, musik, bilder, tv – samman i ett och samma nätverk baserat på data-paket.

Det handlar om ännu ett gigantiskt teknikskifte i telekomvärlden. Ericsson har laddat för den nya matchen genom att bland annat köpa två ip-bolag, Entrisphere och Redback, som självklart ligger i Silicon -Valley.

På plats i kiseldalen finns sedan drygt ett år en annan av Ericssons legendarer: teknikstrategen Jan Uddenfeldt. Han var med och drog i?gång gsm och var dessutom Håkan Erikssons chef och företrädare på jobbet som Ericssons högste teknikboss.

Det är ingen överdrift att hävda att Hans Vestberg toppar laget genom att placera båda sina två viktigaste teknikstrateger på kontoret på 100 Headquarters Drive i San José.

Men egentligen har han inget val. Allt som händer nu, händer i Kalifornien. Och det går fort. Bert Nordberg, som för mindre än ett år sedan tog hand om de båda nyinköpta bolagen i Silicon Valley, har snabbt fått ett nytt uppdrag: att rädda ett blödande Sony Ericsson. Han har suttit på första parkett och sett vad Apple åstadkommit med Iphone och Google med Android.

Nya tjänster i form av apps och öppna operativsystem förändrar i turbofart villkoren för både mobiloperatörer och tillverkare av mobiltelefoner. Bert Nordberg har sett framtiden: den heter smarta telefoner.

Förutom att slåss med gamla konkurrenter i telekomvärlden måste Håkan Eriksson snabbt hitta strategier och samarbeten för att möta ip-bjässen Cisco och alla it-företagen som flyttar ut datorn på moln och drar in internettjänster i mobilen.

När högste teknikchefen och främste nytänkaren flyttar från huvudkontoret till ett ”skunk work”, står Ericsson inför stora förändringar.

Igen.