Tekniken som bekräftar inflationsteorin

2014-03-20 08:04  

De mikrovågsdetektorer som används i Bicep2-teleskopet är utvecklade vid Nasas Jet Propulsion Laboratory.

I måndags offentliggjordes forskning som bekräftar den så kallade inflationen som inträffade under universums första sekund. Forskningen gjordes vid Bicep2-teleskopet vid Sydpolen. Teleskopet studerade den kosmiska bakgrundsstrålningen för att hitta mikrovågor som var b-polariserade. Att jakten på b-polariserade vågor var så viktig, beror på att inflationen är den enda teoretiska förklaringen till att de finns i bakgrundsstrålningen.

-Att utföra mätningarna var extremt utmanande och krävde en helt ny arkitetur av teleskopet, säger Jamie Bock som utformade tekniken och är projektledare vid Nasas Jet Propulsion Laboratory i Pasadena i Kalifornien.

För att kunna utföra forskningen behövde en ny typ av mikrovågsdetektorer byggas. Enligt Nasa var nyckeln att använda detektorer med supraledande titanfilm. Detektorn fungerar som en termometer som mäter energimängden i bakgrundsstrålningen. Själva strålningen samlas upp av antenner som endast samlar in polariserad strålning som har en våglängd i millimeterområdet.

Varje antenn och detektor bildar en pixel i teleskopets fokalplan. Totalt finns 512 pixlar. Både antennen och detektorn är byggda av supraledande material som hålls stadigt på 0,25 Kelvin. Detektorerna är tillverkade med optisk litografi. Signalerna från detektorn förstärks sedan med en så kallad Squid (Superconducting QUantum Interference Devices).

-Tekniken kombinerar supraledning med strukturer som är så små att de endast kan ses i ett mikroskop. Detektorerna är tillverkade med samma process som sensorer i telefoner, säger Anthony Turner.

Användningen av 512 detektorer gjorde att observationerna vid Bicep2 kunde ske mer än tio gånger snabbare än det tidigare experimentet Bicep1. Nästa generations teleskop på Sydpolen, Bicep3, använder 2560 detektorer.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer