Taket blir heltätt med magnetisk induktion

2010-05-24 07:55  
Klicka på grafiken för att se en förstoring. Grafik: Jonas Askergren.

När delar av taktäckarjobbet görs på fabrik och infästningen med magnetisk induktion - då går det dubbelt så snabbt att lägga tak. Ett svenskt-holländskt taksystem lanseras nu i Sverige.

- Vill man ha ett verkligt tätt tak ska man inte punktera duken eller pappen med en massa skruvar, säger Markus Arvidsson, produktchef på Trelleborg i Värnamo.

Han är även projektledare för ett nytt taksystem som har använts i Nederländerna, Tyskland, Italien, Ungern och Rumänien de senaste två åren.

- I de länderna har vi ibland kunnat halvera byggtiden uppe på taken, säger Markus Arvidsson.

Duken monteras på taket och fixeras med en specialmaskin, som har utvecklats av ett nederländskt företag. Den värmer med elektromagnetisk induktion i stället för elektricitet eller gaslåga.</p> <p>Så här går det till: Först skruvar man fast ett antal magnetiska specialbrickor av rostfritt stål, som laminerats med ett plastmaterial, i det isolerande underlaget.

Läs resten av artikeln på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer