Ta ton på nymålad tavla

2015-12-21 05:00  

Elektronisk färg kan användas för att laga kretskort – eller för att måla ett piano man kan spela på. Tekniken har nått konstnärerna.

Genom att blanda grafit med Gummi arabicum och vatten får man färg som leder ström. Med hjälp av sladdar fasttejpade med koppar på akvarellen ger det ett ljud till den touch-känsliga vattenfärgen.

– Du kan måla ett piano, koppla in det i en dator och sedan spela på det. Men i princip kan du måla vad som helst. Färgen känner också av hur hårt man slår så dynamiken kan variera.

Det säger projektledaren Peter Ljungstrand på Interactive Institute Swedish ICT i Göteborg som vill rikta sig mot konstnärer. Forskningen görs i samarbete med Nordiska akvarellmuseet som var intresserade av att se vad det finns för andra möjligheter med akvarell.

På workshops får både barn och vuxna utforska tekniken, och det öppnar även för fler användningsområden än bara ljud.

– Till spel som Pac-Man och Minecraft målade barnen egna handkontroller som de kopplade in och spelade med. Helt plötsligt styr du Pac-Man med trädet du precis målade.

Den elektriska strömmen möjliggör också pigmentförändringar när färgen når en viss temperatur.

– Tavlor på museum är statiska, men med den här metoden kan man göra färger transparenta och skapa pixlar i målningen som ändrar motivet helt. Det tillåter tillsammans med den touch-känsliga färgen en interaktiv upplevelse som museibesökaren kan styra själv.

Att jobba med elektronisk färg är en teknik som bland annat används för att laga trasiga kretskort. Men hur det kan användas mer är fortfarande ganska outforskat, menar Peter Ljungstrand.

– Konstnärer har inte funderat på måleri utifrån elektronisk ledningsförmåga tidigare och vad det kan göra, vår förhoppning är att forskningen ska öppna upp nya världar. Detta är något helt nytt inom bildkonst vad jag kan se, säger han.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kristian Erskog

Mer om: Konst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer