Ta bort skatt som minskar återvinningen

2015-08-27 05:00  
Susanna Baltscheffsky Foto: Jörgen Appelgren

Hur smart är det att värdefulla metaller och andra ändliga resurser ligger begravda i soptipparna?

Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt rapporterar om tekniken som gör det möjligt att utvinna dessa ämnen ur olika avfallshögar.

I de svenska deponierna finns metaller som motsvarar fem års metallförbrukning i Sverige, till ett värde av mellan 50 och 75 miljarder kronor. Dyra råvaror som det är sug efter på marknaden - exempelvis koppar, titan och aluminium ligger begravda, till ingen nytta.

I stället för att återanvända och återvinna dessa, bryts, grävs och sprängs ny mark för att ta upp jungfruliga råvaror. Detta kräver energi, orsakar utsläpp och kan påverka miljön på sätt som inte alls är önskvärd.

Därför kan man tycka att företag som ser en affär i att återvinna råvaror ur avfall skulle uppmuntras. Förutom att ändliga naturresurser kan användas igen, skapas teknikutveckling, nya jobb och nya affärsmöjligheter.

Men tyvärr är skattereglerna inte lika miljö- och innovationsanpassade som företagen. Deponiskatten, som kom till för att öka återvinningen och minska mängden material som hamnar på soptippar, får i det här fallet motsatt effekt - återvinningen motverkas.

Kruxet är att även när exempelvis fosfor utvinns ur rötslam eller metaller ur förbränningsaskor, så skapas det restprodukter - som behöver deponeras. Dessa beslås då med deponiskatt. Där tar initiativet att dra igång så kallad deponiåtervinning stopp. Företagen hävdar att det blir för dyrt.

Samtidigt slipper de som utvinner jungfrulig råvara undan skatten helt.

Det är ett av skälen till att deponiskatten nu utreds. Den enda slutsats som är rimlig är att ändra så att skatten inte motverkar återvinning.

På 1990-talet kallades det här för kretsloppstänkande. Agenda 21 blev ett begrepp i Sveriges kommuner för att kompostera och sopsortera.

Idag har kretsloppsorden klätts i ny kostym och heter "cirkulär ekonomi". Det kanske ger en skjuts åt en smartare användning av våra ändliga resurser.

 

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Återvinning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer