Syriska bevisen kan analyseras i Sverige

2013-08-27 08:17  
Det är oroligt omkring Damaskus. I måndags blev FN-inspektörer beskjutna av oidentifierade krypskyttar. Foto: Scanpix

”Nervgiftsproverna” från Syrien kan komma att föras till Sverige och analyseras här. – Spåren går inte att dölja, menar Yvonne Nygren, labbchef vid FOI i Umeå.

De prover som FN:s inspektörer i dagarna försöker ta på platser i Syrien kan komma att transporteras till Umeå för analys. Analysen ska visa om nervgifter använts i stridigheterna – senast i Ghouta, en förort till Damaskus.

– Vi står i beredskap men det är i dag inte klart vilket laboratorium som får uppdraget, säger Yvonne Nygren, chef vid FOI:s (Totalförsvarets forskningsinstituts) labb i Umeå.

Labbet är ett av 22 som är godkända av OPCW, Organization for the Prohibition of Chemical Weapons. Organisationen kontrollerar att FN-konventionen om förbud mot kemiska stridsmedel efterlevs runt om i världen.

Svensken Åke Sällström, som basar för FN-inspektionen, var tidigare chef på FOI i Umeå, och Anita Nygren bedömer att deras chanser att få det tunga teknikuppdraget är goda.

– Jag tror att vi har 70–80 procents chans, säger hon.

Omkring 355 män, kvinnor och barn uppges ha dött vid den misstänkta nervgasattacken i Ghouta. Siffran kommer från Läkare utan gränser, men kan vara högre eftersom osäkerheten i rapporteringen är stor.

– Prover kommer sannolikt att tas på vatten, sand, jord och från offrens kläder. Sedan hoppas jag också på att få prover på människor som lever och uppvisar symptom, säger Yvonne Nyberg.

– Ifall vi får proverna har vi 14 dagar på oss att analysera dem, konstaterar hon.

Bevisen för att nervgifter har förekommit kan snabbt försvinna utomhus. Hur länge giftgaserna finns kvar i sin originalform beror framför allt på dess flyktighet och stabilitet.

Användningen går inte att dölja, menar Yvonne Nygren. Det finns möjligheter att spåra nervgifter i blod och urin från offer – i flera månader – efter ett anfall, uppger hon.

Om man inte hittar giftet i sin ursprungliga form kan laboratorierna leta efter specifika kemiska nedbrytningsprodukter, så kallade fosfonsyror, som avslöjar om nervgas har använts. De som nu tros ha använts är nervgasen sarin även om andra nervgift/gaser som tabun också kan vara aktuella.


 

Fotnot: Intervjun gjordes i måndags. Nya uppgifter kan ha tillkommit efter tidningens pressläggning.

Nervgas fruktat som stridsmedel

  • Sarin och tabun hör till de klassiska nervgaserna liksom soman och VX. De förekommer som vätska som sprids i dropp­form eller som aerosoler och avdunstar som gas. Sarin och ­tabun uppfanns under 30-talet i Nazi-Tyskland.
  • Sarin: Lättflyktig, nästan luktfri och är dödlig.
  • Tabun: Färglös, luktar äpple och är dödlig.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer