Symaskinens väg till hemmen

TEKNIKHISTORIA. Smartare konstruktion, snyggare design och marknadsföring på cirkus – det var framgångsreceptet. Det här är historien om hur entreprenören Isaac Singer lyckades göra sin symaskin till världens mest sålda.

Han var en orolig själ, amerikanen Isaac Merrit Singer. Född i Pittstown år 1811 lämnade han hemmet redan som tolvåring. Uppfinningsrik och begåvad fick han snart en lärlingsplats som mekaniker. Den gav han upp för att förverkliga sina teaterdrömmar. Nio år senare gick den kringresande teatern i konkurs och Isaac Singer återgick till att jobba som mekaniker.

Att uppfinna och förbättra konstruktioner var en av hans styrkor. På meritlistan finns allt från patent på bergborrmaskiner till utrustning för att skära i trä och metall. Men han hade fler drivkrafter än så. Enligt doktorsavhandlingen ”Genom symaskinens öga”, skriven av kvinnohistorikern Louise Waldén 1990, hade Isaac Singer tre mål i livet: att till varje pris undvika lönearbete, att umgås med kvinnor så mycket som möjligt, samt att spela teater.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här