Sverige - sämst i klassen

2013-07-05 11:41  
Foto: Scanpix.

Fler svenska ungdomar måste ges möjlighet att gå högre utbildning. Dagens 37 procent är lägst i Norden och duger inte, menar Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.

Vid ett seminarium om hur nya tekniker och idéer ska kunna lyfta svensk livsmedelsindustri i Visby i förmiddags framkom att ett hinder är att många av de anställda i branschen i Sverige har för låg utbildningsnivå.

- Mängden människor som ska tänka kritiskt och utveckla nya idéer är viktigt, sa Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.

Han är kritisk till att i genomsnitt bara 37 procent av de unga svenskarna läser vidare på högskolor och universitet, mot 50 procent i andra länder i Norden.

- Danskarna siktar nu på 60 procent – det borde vi också göra, säger han.

Arrangör var konsortiet Foodbest, som med bas i Öresundsregionen, som  vill utveckla livsmedelsinustrin på EU-nivå. Man vill bland annat anta de globala utmaningarna att skapa hållbar matproduktion, minska förpackningsslöseriet och sopberget samt minska användningen av vatten vid livsmedelstillverkning.

Mer om: Debatt Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer