Innovation

Svenskt grafen klart för produktion

Grafit från Edsbyn blir grafen i Sundsvall Foto: Mikael Syvajarvi
Grafit från Edsbyn blir grafen i Sundsvall Foto: Mikael Syvajarvi
Sven forsberg på 2d Fab gör helsvensk grafen Foto: Mikael Syvajarvi
Sven forsberg på 2d Fab gör helsvensk grafen Foto: Mikael Syvajarvi

Snart kan den som vill köpa lokalproducerad svensk grafen. Råvaran kommer från gruva i Edsbyn och produktionen sker hos 2d Fab i Sundsvall.

Publicerad

I Kringelgruvan utanför Edsbyn bryts grafit som är speciellt lämpad för att tillverka grafen med hög kvalitet. Det drar svenska grafenproducenten 2d Fab nytta av. I dagarna har företaget fått igång en pilotanläggning för att tillverka grafen med extra stora grafenflak.

Grafen tillverkas genom att grafit sönderdelas i flak tills dess att det bara återstår ett, eller några, lager kolatomer. Grafiten från Edsbyn är ovanligt grovkornig vilket gör att grafenflaken kan göras ovanligt stora. Kornens storlek är avgörande för hur bra elektrisk ledningsförmåga den färdiga grafenen får.  Men storleken gör också att tillverkningen blir svårare.

– Den stora kornstorleken är utmanande eftersom det blir svårare att separera grafenlagren, säger Sven Forsberg som är vd på 2d Fab i Sundsvall.

2d Fab har en egen metod som använder både kemikalier och tryck för att utvinna grafen ur grafit. Exakt hur det går till vill inte Sven Forsberg berätta eftersom företaget saknar patent på metoden. Det senaste året har han ägnat åt att ta metoden från labbänken till vad han kallar pilottillverkning av grafen. Det betyder att företaget nu producerar grafen i storleksordningen kilon.

– Skulle det behövas så går det att skala upp till ton, säger han.

Ännu så länge levererar 2d Fab grafen bara för teständamål. Tanken är kunna växla upp produktionen tillsammans med kunder för att anpassa kvalitén på grafenen efter hur kunderna ska använda den.

Grafen

Forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselev fick nobelpriset i fysik år 2010 för sin upptäckt av grafenet. Materialet består av ett enda lager av kolatomer ordnade i ett hönsnätsmönster. Det är starkare än stål, men samtidigt ultralätt, böjbart och genomskinligt. Dessutom är de elektriska egenskaperna extremt goda. Elektroner rör sig till exempel tusen gånger snabbare i grafen än i kisel.