Digitalisering
Svensken som ska utmana speljättarna

Gamersgate lanserar en gratistjänst för nerladdning av spel. Likt Spotify är affärsiden att reklamen betalar för datorspelandet. Nu flaggar svenska företaget för en eventuell försäljning av bolaget i framtiden.
Vd:n tror man kommer kunna ta bättre betalt än till exempel Spotify. En försäljning av bolaget bör man vänta med tills en ”bättre värdering”.
Svenska Gamersgates affärsidé är att ta betalt för datorspel via reklamintäkter. Bolaget ska erövra Sverige och USA. Datorspelarna ska kunna spela gratis och om några år räknar företaget att omsätta 150 till 200 miljoner kronor, skriver DI.
Gamersgate är redan idag en av världens största webbplats för spel till pc och mac. Idag finns 2 800 spel för nerladdning på företaget hemsida för varierade kostnad. Populäraste spel just nu är ”Total War Shougun 2 - The Ikko Ikki” ett tilläggspel som kostar 3,49 euro att ladda ner.
För cirka en vecka sedan inkom företagets årsredovisning för 2010 till Bolagsverket. Årsredovisningen avslöjar att bolaget omsätter 26,8 miljoner kronor räkenskapsåret 2010, med ett mer eller mindre nollresultat. Tillväxten var 21,8 procent och företagets egen prognos i årsredovisningen är att man ska omsätta 34 miljoner kronor 2011.
Den nya tjänsten ska göra att datorspelarns ska slippa kostnaden och istället få se reklam.
- Jag jämför det med annonsfinansierad tv. Innan man börjar spela visas en reklamfilm, men det blir inte reklamavbrott under spelets gång, säger Theodore Bergquist, vd på Gamersgate till DI.
Spel som hyllade och populära Assassins Credd ska finnas på bolagets tjänst Free Games. Totalt handlar det om 200-300 spel som ska finnas i gratiskatalogen, men tanken är att fler spel ska tillkomma.
Vd Theodore Bergquist säger till DI att man har en potentiell marknad på 90 miljoner spelare och han räknar med att kunna locka stora annonsörer till företagets reklamplats.
– Det här blir en otroligt kraftfull reklamplats och jag tror att vi kan ta mer betalt än vad till exempel Spotify har gjort.
Theodore Bergquist räknar med att få 20 miljoner användare av tjänsten globalt, vilket uppväger de försämrade marginalerna för företaget. Reklamintäkterna ska delas mellan Gamersgate och förlagen efter hur populära specifika spel är.
Utvecklingskostnaderna för plattformen har kostat 3 miljoner kronor och är helt egen finansierad. Amerikanska förlagen har valt att hoppa på tåget, rapportera DI.
– Vi planerar att öppna ett kontor i USA i början av nästa år och kommer förstärka Stockholmskontoret med ett antal nya medarbetare.
Affärsvärlden har tagit del av företagets årsredovisning och förvaltningsberättelsen. Där kan man läsa att bolaget inte är i akut behov av pengar. Däremot verkar det som ägarna vill sälja sitt bolag så småningom, men att man vill invänta en bättre värdering.
Så här skriver företaget i förvaltningsberättelsen som lämnades in till Bolagsverket den 24 maj och är underskriven av styrelseordförande och vd den 10 maj:
”En försäljning av verksamheten bedöms ge bättre värdering när bolaget ökat sin omsättning ytterligare”.
Om den nya gratistjänsten, som enligt vd ska omsätta 150-200 miljoner kronor, lyckas kan den säkert hjälpa till med värderingen.