Svensken som leder IoT-satsning på Oracle

2015-11-02 10:20  
Den riktigt stora revolutionen för IoT tror Henrik Ståhl kommer att ske ute i industrin, när produktionslinan kopplas ihop med affärssystemet. Foto: Sverker Brundin

Internet of Things, IoT, är nästa stora grej även för mjukvarujätten Oracle, och Digital Teknik kan berätta att det är en svensk – Henrik Ståhl – som är ansvarig för framtidsområdet.

Oracles årliga jättelika kundkonferens Openworld (förra året kom 60 000 personer) är i full gång i San Francisco. Fokus ligger på molnteknik och infrastruktur för datacentret samt som vanligt på affärssystem och databaser.

På Openworld presenterar också svensken Henrik Ståhl Oracles nya produktsvit för Internet of Things, IoT. Exakt vad den innebär är hemligt, men sviten heter Oracle Internet of Things Cloud Service och är hjärtat i Oracles IoT-strategi. Området är relativt nytt för Oracle och i går, tisdag, presenterade chefen för Oracles produktutveckling Bhagat Nainani företagets strategi för IoT.

Hela Oracles satsning är initierad av Henrik Ståhl, som tillsammans med sina chefer tog fram en diger rapport någon gång kring 2011-2012. Henrik Ståhl fick i uppdrag att lägga fram den för Larry Ellison – Oracles legendariske grundare. Att presentera något på den absolut högsta nivån tillhör förstås ovanligheterna.

– När Larry kom in i rummet slängde han rapporten i bordet. Han sa: Det ser jättebra ut. Vi gör alltihop, säger Henrik Ståhl.

– Stämningen lättade verkligen, man vet aldrig med Oracle och Larry Ellison. Han kan vara hård och kritisk, men jag har aldrig sett honom ha fel.

IoT-satsningen började efter att Oracle hade köpt Sun Microsystems år 2010. Henrik Ståhls grupp arbetade då bland annat med Exaloxic, ett serverkluster med specialanpassad mjukvara för tunga affärskritiska applikationer baserat på den svenska Javamotorn Jrockit. I och med uppköpet av Sun förvärvade Oracle rättigheterna till Java, som bland annat licensierades kommersiellt för mobiltelefoner och inbyggda system. En viktig uppgift för Henrik Ståhl var att använda sin kunskap för att hitta ett sätt att knyta ihop Java med Oracles övriga affär.

– Vi lärde oss mycket genom kontakten med kunder. Jag gjorde en intressant observation: vår affär är kopplad till hur mycket värde människor kan mata in i systemet. Vad händer med vårt affärssystem om maskiner kan mata in data i systemet? Det var ett nytt område som i förlängningen kan ha en enorm inverkan på Oracles affär.

Var tidigare produktchef för Java

  • Oracle är världens näst största mjukvaruföretag efter Microsoft, enligt Forbes årliga index över världens största noterade bolag. Framför allt känt för sina databaser, affärssystem och programspråket/ utvecklingsplattformen Java.
  • Larry Ellison – grundare, styrelseordförande och vd fram till förra året – styr företaget med järnhand, som en Steve Jobs för företagsmjukvara.
  • Parallellt med Openworld pågår Oracles stora utvecklarkonferens Java One, som också har ett IoT-spår, vilket för övrigt drogs i gång av Henrik Ståhl för ett par år sedan. Henrik Ståhl var tidigare produktchef för Java, nu arbetar han som produktchef för IoT.

Den här texten har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik

Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället så bör du skaffa dig en prenumeration. Hitta ett erbjudande pådigital-teknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt