Svensken som knep ett par Google-bågar

2013-07-05 20:32  

Fler än 100 000 människor ville vara med i testgruppen för Google Glass. Svensken Pernilla Näsfors vann tävlingen där Ny Tekniks redaktion var chanslös. Nu möter vi henne i Visby med de åtråvärda glasögonen på nästippen och får svar på om de kräver en manual.

Pernilla Näsfors är civilingenjör i informationsteknologi och arbetar med öppna data om bistånd på Världsbanken i Washington. Ny Teknik träffar henne i vimlet under Almedalsveckan i Visby.

Vad får du för reaktioner när du går ute bland folk?

- Många blir nyfikna och kommer fram och frågar om glasögonen eller viskar om dem till varandra. Andra vill prova och vill bli fotade med glasögonen för att kunna lägga ut på Instagram eller Facebook. Jag har bara haft dem i en och en halv vecka och är inte riktigt bekväm med dem ännu.

I ansökan ville Google veta vad du skulle göra med glasögonen om du blev utvald som testperson. Vad skrev du?

– Jag reste runt i Nepal då och tänkte att jag skulle vilja dokumentera omgivningen, till exempel ta bilder och positionera platser med gps. Så på deras fråga, ”If I had Glass”, svarade jag ”I would map Katmandu”.

Hittills har 10 000 testare utsetts och en av dem har liknat glasögonen vid att ha en smartphone på skallen. Glasögonen har en lins som är en genomskinlig display. Linsen fungerar som en skärm där video, kartor och annat projiceras. Glasögonen är också utrustade med röstigenkänning.

Vad är bäst och vad är sämst?

- Jag har inte börjat använda allt ännu. Det blir mest att ta bilder och spela in video. Röstigenkänningen funkar bra men man måste ju prata engelska, så att lägga till hashtaggen ”Almedalen” går ju inte så bra.

Är man tvungen att läsa manualen?

- Nej, det var en genomgång när man hämtade ut glasögonen och de gick igenom funktionerna. Men användargränssnittet kunde vara mer intuitivt. Det har börjat komma en del appar också med fler funktioner och det är jag lite sugen på att testa att göra en egen.

Ny Teknik har frågat läsarna (se frågan i högerspalten): Hur skulle du känna dig omgiven av Googles glasögon? 40 procent svarar att de skulle känna sig kränkta. Och enligt Pernilla får många av dem som har Google Glass frågan: ”Filmar du mig nu?”

Hur ser du på integritetsfrågan?

- Jag vill ju inte övervaka folk. Jag skjuter ofta upp glasögonen på huvudet för att folk inte ska titta så mycket. Och jag har inte automatiskt flöde av bilder utan väljer själv vilket innehåll jag vill dela med andra.

Vad är det konstigaste du råkat ut för?

-  Jag tycker nog att det är konstigt att det är så få som känner till dem, så mycket som det skrivits om de här glasögonen.

Cecilia Laurén

Mer om: Optik Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer