Svenskar bygger stadsdel i havet

2014-10-17 09:24  

I Sri Lankas huvudstad Colombo byggs en stadsdel på ny mark i havet. För att den också ska bli miljövänlig kallas svensk hjälp in.

Nya städer för 100 000 invånare byggs inte särskilt ofta i Sverige. I Kina är läget ett annat. Teknikkonsultföretaget Sweco har sedan 2001 haft flera uppdrag i landet som gått ut på att planera nya hållbara städer.

Nu har turen kommit till Sri Lanka. Där togs nyligen första spadtaget till en ny stadsdel i närheten av centrum i huvudstaden Colombo. På Sweco har upp till 40 personer jobbat i ett år med att ta fram en översiktsplan över området som presenterats för det kinesiska företag som håller i projektet.

Port City byggs på ny mark som ska anläggas i havet. Totalt handlar det om 2,5 kvadratkilometer. Mellan 40 000 och 50 000 personer ska bo och lika många till ska ha sitt arbete i den nya stadsdelen.

Jan Mattsson, vd för Sweco Arcitechts: Kommer staden att bli så där tjusig som den ser ut på skisserna?

– Det är för tidigt att säga. Det finns ännu inga detaljplaner eller konkreta byggnadsplaner. Från tidigare projekt i Kina är resultatet lite blandat men i det här fallet ska vi under fem år även följa upp projektet.

Den nya staden ska bygga på hållbarhet, vad innebär det?

– Att man redan från början planerar för att staden ska vara tillgänglig. Det betyder att bilåkandet begränsas samtidigt som man satsar på kollektivtrafik. Eftersom det är varmt klimat gäller det att skapa skugga från till exempel växtlighet och att utnyttja vinden.

– Vi tänker också i kretslopp. Sopor kan till exempel användas för att göra biogas.

Med tanke på att havet kan komma att stiga, hur smart är det att bygga ute i havet?

– Det ingår inte i vårt projekt, men havsnivåhöjningen är något som man tagit hänsyn till. Utanför staden finns vågbrytare som ska ge skydd mot oväder.

När ska staden vara klar?

– De första byggnaderna kommer inte att finnas på plats förrän om tidigast fem år.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer