Svenska utsläppen av växthusgaser minskar

2014-10-01 05:00  
Spillvärme från datahallar som denna på Södermalm i Stockholm är en del av projektet Öppen Fjärrvärme där alla tillåts att sälja överskottsvärme. Foto: Kristina Sahlén

Utsläppen av växthusgaser minskar i Sverige. Fjärrvärmen spelar här en viktig roll, enligt Naturvårdsverket.

– Att fjärrvärmeindustrin minskat sin användning av fossila bränslen är en av de åtgärder som gjort att Sverige klarat sina klimatmål enligt Kyoto-avtalet, säger Tea Alopaeus, handläggare på Naturvårdsverkets enhet Styrmedel, Luft och Klimat.

Enligt protokollet skulle medverkande industriländer, mellan 2008–2012, minska sina utsläpp av växthusgaser till cirka 5 procent under 1990 års nivå.

Den största minskningen av utsläpp i Sverige jämfört med 1990 kommer enligt Naturvårdsverket från uppvärmningen av bostäder och lokaler. Bland annat för att oljeeldandet har ersatts av värmepumpar. Men också här spelar fjärrvärmen en roll.

– Den biobränslebaserade fjärrvärmen har ersatt oljeeldandet och hjälpt hushållen att minska sina utsläpp, säger Tea Alopaeus.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer