Svenska tekniken som hittade ubåten

2015-07-28 08:57  

En svenskutvecklad fjärrstyrd miniubåt gjorde fyndet i Östersjön.

Företaget Ocean X Team har undersökt miniubåten i Östersjön med en obemannad undervattensfarkost, en så kallad ROV, remote operated vehicle. Den lilla ROV:en heter V8 Sii och kommer från det svenska företaget Ocean Modules i Åtvidaberg. Den har ett avancerat styrsystem som kan vrida farkosten i 360 grader och den är utrustad med en gripklo, en zoombar videokamera och en sonar.

- Det är en väldigt sofistikerad sonar som ger detaljerade bilder där det är för mörkt för videokameran, säger Peter Lindberg på Ocean X Team.

Sonaren heter Blueview och kommer från amerikanska Teledyne. Det är en så kallad realtids-sonar som ger dynamiska bilder genom att sända ut ett brett fält av ljudpulser.

- Många tror att ubåten ligger ner, men bilderna är tagna från sidan och visar hur att den står upp på sjöbotten. Det som sticker upp på  mitten är tornet, säger Peter Lindberg.

Iinnan ROV:en sändes ner i djupet så lokaliserades ubåten med hjälp av en sidledssonar, som släpar efter ett fartyg och skannar ett 100 meter brett fält i sidled. Den ungefärliga positionen hade teamet fått från det isländska företaget Ixplorer.

Peter Lindberg var med när  upptäckten gjordes i förra veckan.

- Det är ju vårt jobb, men det är klart att man blev glad när vi hittade ubåten, säger han.

ROV:en som då sändes ner för att undersöka fyndet närmare satt fast i fartyget med en kabel som gav 600 V kraftförsörjning. Bilderna sändes tillbaka via fiberoptisk kabel. Styrningen gjordes med två joysticks och ett antal rattar.

Hur djupt ner fyndet gjordes uppger Oceans X Team inte.

- Men det är ganska djupt för vanliga dykare, säger Peter Lindberg.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer