Svenska patenten följer konjunkturen uppåt

2015-12-21 06:44  
Foto: Jonas Ekströmer / TT

I oktober i år ansökte svenska företag om rekordmånga patent, och även den långsiktiga trenden pekar uppåt.

Ökningen anses gå hand i hand med den allmänna konjunkturuppgången.

– Vi ser ju att det stiger stadigt, säger Joni Sayeler, statistikansvarig på Sveriges Patentbyråers förening (Sepaf), till TT.

I oktober ansökte företagen om 1 432 patent i Sverige och utomlands. Det är 18 procent fler än samma månad i fjol och högsta månadssiffran sedan Sepaf började mäta 2007. Under perioden från den sista oktober och 12 månader bakåt registrerades 12 763 ansökningar, fyra procent fler än föregående 12-månadersperiod.

Telekomjätten Ericsson söker flest patent, och fyra särskilt starka branscher har 40 -45 procent av alla svenska ansökningar:

– Vi har en klar majoritet inom telekom, digital kommunikation, datateknologi och transport, säger Sayeler.

Men också ansökningarna om varumärkesskydd, som gäller en annan fas i kommersialiseringen än patenten, ökar: med 13 procent under perioden från den sista oktober i år och 12 månader bakåt.

Det förklarar Sayeler med att fler nya företagare tänker stort.

– Om man vill sälja internationellt är varumärkena a och o. Nystartade företag tänker mindre och mindre primärt på Sverige utan mer internationellt, för Sverige är ju en väldigt liten marknad.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt