Övriga nyheter

Svensk reningsteknik ger fler felfria kretsar

Miriam Åslin på Xzero går igenom testutrustningen på Clarkson-universitetet tillsammans med professor Chris Bellona, i mitten, och en student. Foto: Astrid Pijak

Ultrarent vatten är ett måste vid halvledartillverkning. En svensk vattenreningsteknik ska nu testas vid tre världsledande centra för nästa generation chipfabriker.

Publicerad

Världen över förbereder sig halvledarjättar för att tillverka kretsar på kiselskivor med diametern 450 mm. I dag är den 300 mm. Uppgången i storlek gör att dubbelt så många kretsar kan tillverkas på varje skiva. Men smakar det så kostar det. Prislappen för en fabrik beräknas till 100 miljarder kronor.

Samtidigt med uppgången i storlek tar många tillverkare också steget till att rita upp kretsmönstren med ännu smalare linjer än tidigare. Med linjebredder i området 20 nanometer (20 miljarddels meter) kan minsta lilla förorening förstöra en krets. Resultatet blir ännu högre kostnader. Partikelfri luft liksom ultrarent vatten för att skölja kiselskivorna mellan tillverkningsstegen är därför viktigare än någonsin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här