Digitalisering

Svensk kritik mot fransk digitalskatt: ”Inte de mest innovativa”

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och den amerikanske kollegan Steven Mnuchin ska diskutera beskattning av digitala tjänster på Davosmötet. Arkivbild Foto: Christophe Ena AP/TT
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och den amerikanske kollegan Steven Mnuchin ska diskutera beskattning av digitala tjänster på Davosmötet. Arkivbild Foto: Christophe Ena AP/TT

Frågan om hur och var globala företag på internet, som Amazon och Facebook, ska beskattas är en av de hetaste på årets Davosmöte. Frankrike och USA har i elfte timme inför Världsekonomiskt årsmöte gjort upp vapenvila i frågan. Sveriges regering är samtidigt kritisk till den franska linjen i frågan.

Publicerad

Den hårda franska linjen, med en omsättningsskatt på digitala tjänster på 3 procent som infördes i somras, bygger på principen att skatt på digitala tjänster tas ut i landet där tjänsterna konsumeras.

Vill se OECD-lösning

Sveriges finansminister är kritisk till detta.

– Många av de stora länderna, som kanske inte är de mest innovativa ekonomierna, driver den här frågan, säger Magdalena Andersson (S).

Hon föredrar en modell där skatten tas ut på företagen, där produktion och produktutveckling sker.

– Det har ju varit de principerna som har gällt hittills och jag tror att det är bra för världens innovationsförmåga att också länder där de innovativa företagen är kan få ta del av beskattningen, så som det är i dag, säger hon.

Hon tillägger att hon gärna vill se att frågan om hur digitala tjänster ska beskattas löses i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD snarare än EU.

Inför Davosmötet har EU-kommissionären Thierry Breton sagt att EU kommer att ta över frågan om OECD inte kan enas om en princip för digital beskattning. Enligt Andersson är det oklart om hon kan ställa sig bakom ett sådant initiativ.

– Det beror helt på hur man kommer att utforma det.

Förhandlingar under året

USA:s president Donald Trump och hans franske kollega Emmanuel Macron gjorde inför Världsekonomiskt forums årsmöte upp om vapenvila i striden om digitala skatter. Frankrike avstår från att kräva in skatten i år i utbyte mot att USA stoppar de tullar på franska lyxvaror som Trumpregeringen hotat med som bestraffning för den franska digitalskatten.

Tanken är att länderna fram till årsskiftet ska förhandla fram en modell om beskattning inom ramen för OECD.

Frågan är dock het även för Italien och Storbritannien.

USA:s finansminister Steven Mnuchin hotar Storbritannien med biltullar om Boris Johnsons regering går vidare med sitt förslag att införa digitalskatt på amerikanska företag.

– Internationella beskattningsfrågor är väldigt komplicerade och kräver mycket tid för analys. Om folk vill börja införa godtyckliga skatter på digitala företag från USA kommer vi överväga att införa tullar på bilföretag, säger Mnuchin, som leder den amerikanska delegationen på Davosmötet.

Storbritanniens finansminister Sajid Javid är också på Davosmötet och förklarar att den brittiska digitalskatten kommer att införas i april som planerat, trots påtryckningar från USA.