”Svensk industri måste in i matchen”

2013-07-04 13:06  

Hur ska nya högteknologiska tekniker som utvecklas vid anläggningarna Max IV och ESS komma svensk industri till godo? Åke Svensson, vd för Teknikföretagen, säger sig veta svaret.

Byggandet av nya synkrotronljuslaboratoriet Max IV i Lund är i full gång.  En miljard av de  två miljarder som själva uppförandet kostar är nu satsade.  Anläggningen använder sig av acceleratorteknik i världsklass och beräknas stå klar 2016.

Inte långt därifrån i norra utkanten av Lund kommer också nya ESS, European Spallation Source, att ligga.

Förhoppningarna är att anläggningarna ska ge nya avancerade och värdefulla vetenskapliga rön inom många olika teknikområden är stora .

Men medan storföretag som ABB förberer sig för fullt , släpar andra svenska bolag på efterkälken. 

- Det handlar om fantastiska anläggningar. Nu vill vi att fler svenska bolag kommer med i matchen. Inte bara när det gäller att bygga anläggningarna utan också när det gäller den forskning som kommer att bedrivas där. Och då måste man börja förbereda sig nu, säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen, till Ny Teknik.

Trots att hundratals svenska forskare redan är involverade - liksom tusentals utländska forskare - gör krass ekonomisk verklighet och okunskap att många svenska teknikentreprenörer  tvekar kring egna satsningar.

Att redan nu lägga ned resurser på forskning som man inte riktigt vet kan bli hajp om 25 år, kan vara en utmaning, medger Åke Svensson.

Vad gör då en branschorganisation som Teknikföretagen för att öka engagemanget och svensk innovationskraft i sammanhanget?

- En del av vår organisation jobbar med att öka innovationskraften. Vi har också haft flera presentationer i styrelsen kring anläggningarna, säger han.

Men det räcker inte, menar han nu.

Åke Svensson vill tillsätta en särskild grupp, som kan samla bolag som är intresserade av att hänga med i det som händer i Lund.

- Vi har pratat om att bilda en intressegrupp och jag räknar med att den kommer att bli verklighet, säger han.  Svenska företag skulle exempelvis kunna dra nytta av inte minst de nya materiel som väntas utvecklas framöver.

Svensson basade tidigare för försvarskoncernen Saab.

Vilken nytta kan då ett bolag som Saab ha av de kommande forskningsresultat från Max IV och ESS?

-Ja, jag tror att man skulle kunna dra nytta av nya materiel inom elektronik- och sensorområdena och också när det gäller lätta flygmaterial.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer