Populärteknik

Svensk design bakom spelkonsolen ingen såg komma

Playdate är en liten bärbar spelmaskin – full av överraskningar.

Publicerad

Den har en vev. Och som många redan påpekat hade det ju varit något om detta var spelkonsolen som fungerade även efter apokalypsen, men riktigt så bra är det inte. I vilket fall som helst är Playdate inte – trots den Pikachu-gula färgen – en ny liten manick från Nintendo, utan en spelkonsol från amerikanska studion Panic.

Med sin kvadratiska form och minimalistiska design ser Playdate ut som om 33-bolaget Teenage Engineering gjort en modern tolkning av Game Boy – vilket också råkar vara fallet. Bakom utseendet på den lilla (den mäter 74mm × 76mm × 9mm) fickkonsolen står det svenska bolaget, som annars är kända för sina portabla synthar och för uppmärksammade samarbeten med bland andra Ikea.

”Riktigt biffig”

Fler likheter med Game Boy: 2,7-tumsskärmen är svartvit. Upplösningen är 400x240. Den saknar bakgrundsbelysning men sägs vara ”superreflektiv”. Det bör betyda att det går att spela ute även om det är soligt, men att man behöver lampan tänd vid mörka förhållanden. Panic vill i nuläget inte gå ut med vilken prestanda maskinen kommer att ha, annat än att den är ”riktigt biffig”.

En annan överraskning är att den som köper Playdate (släpps nästa år) för omkring 1500 kronor får tolv spel, som samtliga kommer att vara exklusiva till konsolen. Spelen ska levereras ungefär som en säsong av en tv-serie: ett per vecka under tre månader. Gissningsvis är Panics plan att leverera fler säsonger, men studion uppger att de vill invänta mottagandet av konsolen innan de förbinder sig till ytterligare åtaganden.

En hel hoper kända indienamn är redan ombord för att göra spel till första säsongen, bland dem Katamari Damacy-utvecklaren Keita Takahashi.

Och veven? Den kan, om så önskas, användas som ytterligare en kontrollmetod. I ett av spelen kommer man bland annat att kunna styra tiden.