Svaren från FOI närmar sig

2013-09-04 15:08  
FN väljer Sverige tillsammans med Finland för att analysera proverna från en misstänkt nervgiftsattack i Syrien, uppger FN för Ny Teknik. Foto: FOI, Scanpix

Arbetet med att analysera proverna från Syrien pågår för fullt. På FOI kan svaren vara klara om ett par veckor. <br/>– Det är en villfarelse att det ska ha gått för lång tid innan proverna samlades in, säger en person med insikt i utredningen.

I lördags lämnade FN-inspektörerna i Syrien. Med sig hade de prover som nu håller på att analyseras i Sverige och Finland, för att ta reda på om nervgifter använts vid stridigheter i Syrien. I Sverige är det FOI i Umeå som utför analyserna.

– Standard är att det tar tre veckor att utföra tester som det här. Jag vill inte säga när vi blir klara med detta dock, berättar en person som har insyn i arbetet.

Men ni har hållit på med analyserandet i några dagar nu?

– Så kan det vara.

I nuläget vill FOI inte berätta exakt vad det är som samlats in.

– Men vi har material så det räcker.

Kommer ni, utifrån isotopsammansättningen, kunna se var det ni hittar kommer ifrån?

– Vi tittar inte på det. Vårt uppdrag är att besvara en anklagelse om att kemiska vapen har använts, och i så fall vad.

Det har från flera håll påståtts gå för lång tid gick mellan de misstänkta nervgiftattackerna, och observatörernas insamlande.

Stämmer det?

– Nej. Det är en villfarelse att det ska ha gått för lång tid innan proverna samlades in. Så här nära i tid mellan attackerna och insamlandet har det i princip aldrig varit.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer