Svanberg och Jobs hemliga slottsmöte

2015-10-30 05:00  

”Iphonen är en av de största sakerna som hänt Ericsson”, säger tidigare Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg i den nya boken ”Ericssons kris och resan tillbaka”, skriven av Åse Lindskog, Ericssons tidigare presschef. I det här avsnittet berättar Svanberg om när han bjöd Steve Jobs till Knivsta och fick ett licenscavtal med Apple på ”ett antal dollar per mobil”.

Hösten 2006 tog Carl-Henric Svanberg emot ett samtal på sin mobiltelefon. ”Hey Carl, it’s Steve, Steve Jobs”, hörde han i andra änden. Svanbergs första reaktion var att någon skämtade med honom, men han förstod snart att det verkligen var Steve Jobs som ringt honom.

Jobs beklagade sig för Svanberg. Apple hade kört fast i förhandlingarna med Ericssons patentavdelning. Jobs hade för vana att själv ta sig an de svåraste problemen i Apples projekt och nu måste de komma till skott med den tjuriga patentavdelningen hos Ericsson. De behövde komma i mål för att kunna lansera sin Apple-telefon.

Steve Jobs reste sällan, men sa till Carl-Henric Svanberg att han skulle vara i Europa den 17 november. Svanberg behövde bara säga en plats i Europa där de kunde ses, så skulle Jobs komma dit.

  •  

Carl-Henric Svanberg hade koncernledningsmöte den 17 november och svarade som han beordrat sin koncernledning. ”Tyvärr, jag har koncernledningsmöte och det är heligt för mig så jag kan inte lämna Stockholm.”

Svanberg föreslog i stället att Steve Jobs skulle komma till Stockholm så kunde de ses två timmar innan Ericssons koncernledning skulle äta middag, komma överens om patenten och avsluta dagen med middag tillsammans.

Jobs nappade och anlände den 17 november till Noors slott i Knivsta, tjugo minuter från Arlanda. Noor är Sveriges minsta barockpalats, ett karolinskt träslott. Slottet har kvar golv, dörrar och inredning från byggnationen på 1690-talet. I dag är det ett konferenshotell som nischat in sig på mindre företagsgrupper som vill mötas konfidentiellt utan risken att bli igenkända.

  •  

Under två timmar pratade Svanberg och Jobs och lyckades lösa diskussionerna som låst sig med Ericssons patentavdelning.

”Apple var en främmande fågel och då var inte riktigt vårt sätt att skapa avtal anpassade för den situationen”, säger Carl-Henric Svanberg. ”Det slutade med att han betalade en ordentlig summa pengar upfront och sedan ett antal dollar per mobiltelefon som går ut. Jobs var tvungen att komma överens med oss.”

Apple måste komma överens med Ericsson som satt på ett stort antal väsentliga patent inom mobiltelefonteknik. Alla som ville göra en mobiltelefon måste ha ett licensavtal med den svenska telekomjätten.

Efter att cheferna för Apple och Ericsson kommit överens, bjöd Carl-Henric Svanberg som utlovat in Steve Jobs på middag med koncernledningen. Ledningen åt som vanligt oxfilé och bearnaisesås. Ingen tänkte på att Jobs var vegetarian. Men Jobs var med hela middagen och umgicks med Ericssoncheferna.

  •  

Efter mötet i Knivsta kom Carl-Henric Svanberg att träffa Steve Jobs flera gånger i Kalifornien. ”Vi hade en bra relation”, säger Carl-Henric Svanberg. Vid ett besök var Steve Jobs helt uppfylld med att göra browsern snabbare, det fick inte ta längre än en sekund från knapptrycket. Svanbergs reaktion var att branschen precis kommit till 2,5 sekunder och att Jobs kanske kunde vänta lite. Men Jobs ville ha det nu, omedelbart.

Steve Jobs lämnade Noors slott på kvällen den 17 november 2006 med sitt avtal. Det var ingen i Ericssons ledning som anade att de just mött den person som två månader senare skulle komma att ge telekomvärlden svaret på hur operatörerna skulle fylla näten.

Samtidigt som Svanberg och Jobs slöt sitt avtal låg Ericsson i konflikt med Samsung om licensavgifterna. 2002, samma år som Ericsson slutit licensavtal med Huawei, hade den svenska telekomjätten också tecknat avtal med Samsung.

Trafiken i näten fullständigt exploderade när Iphonen lanserades.

Det var näst intill panik hos de amerikanska telekomoperatörerna när de skrek efter kapacitetsutbyggnad för att möta Iphoneanvändarnas datakonsumtion.

”Iphonen är en av de största sakerna som hänt Ericsson”, säger Carl-Henric Svanberg.

Apples mobiltelefon och Androidtelefonen, som kom senare, satte fart på utbyggnad och kapacitetsförbättringar i näten i Nordamerika.

Det i sin tur bidrog till att Ericsson fick några bra år försäljningsmässigt på den marknaden. Hade inte den efterfrågan kommit, hade Ericsson haft det tuffare 2009–2010.

Men Apples framgångar med Iphonen skulle komma att få en förödande inverkan på Ericssons mobiltelefonverksamhet.

  •  

Ericsson fick testa en prototyp av Iphone, som sågades fullständigt av ingenjörerna, skriver Åse Lindskog på ett annat ställe i boken.

Ericsson hade fått en prototyp av Apples första mobiltelefon på den stora branschmässan i Barcelona. I testlabbet hängde hundratals telefoner i ställningar som Ericsson undersökte för att se hur de betedde sig i telefonnäten.

”Teamet som testade telefonerna sågade fullständigt Apples telefon. Den kopplade inte upp sig och gjorde fel saker. Antennen var dessutom böjd och radion, själva talfunktionen, ansågs dålig”, skriver Ericssons förre presschef Åse Lindskog och fortsätter:

”Den uppfyllde inte en enda teknisk specifikation, menade teamet. Teamets slutsats att telefonen var en riktigt dålig telefon skickades ut i organisationen och satte på så sätt den allmänna uppfattningen om Apples tele- fon i Ericsson. Sony Ericssons ingenjörer kom till samma slutsats.”

  •  

Dagen efter lanseringen av Iphone hade Ericssons affärsområde Multimedia ett ledningsmöte. Någon i gruppen föreslog att de skulle titta på lanseringen eftersom det var industrihistoria.

”Men alla sa nej, eftersom det var en ’skittelefon’ som ingen skulle komma att köpa.”

 

Läs mer:

Läs mer: Ericsson-ingenjörerna tyckte Iphone var "en skittelefon"

Läs mer: Läsarna: ”Ericsson hade rätt om första Iphone”

Läs mer: 4g-kontraktet spred "chockvågor på Ericsson"

Läs mer: "Ericsson ville köpa Lucent"

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt