Supertekniken ska ge extremljud i biosalongen

2014-10-30 05:30  

Skärmen är så stor att det känns som om man är med i filmen. Om ett år öppnas Sveriges första Imax-biograf för spelfilmer. Salongen byggs i en helt ny filmstad. <br/>– Vi kommer att ha världens bästa ljud och rumsakustik, säger Måns Engquist, projektledare för filmstaden Scandinavia.

Granne med Friends Arena, i Solna utanför Stockholm, växer en ny filmstad fram. Den är SF:s största satsning någonsin.

Hur mycket pengar det handlar om vill projektledaren Måns Engquist inte avslöja, däremot talar han gärna om det faktum att en av salongerna är den första Imax-biografen i Skandinavien där kommersiella spelfilmer ska visas. Här kan 500 besökare åt gången uppleva känslan av att befinna sig mitt i en film. Tricket är aktiv 3d-teknik (se grafik) och en gigantisk filmduk som gör att bilden fyller upp hela synfältet.

Ljudet spelar också en viktig roll. Det gäller även för de 14 vanliga salongerna i byggnaden.

Uppdraget att skapa världens bästa biografljud gick till samhällsbyggnadsföretaget Tyréns.

– Våra simuleringar visar att vi kan göra stora akustiska förbättringar jämfört med dagens sätt att bygga biosalonger. Genom att använda egenutvecklade lösningar får vi bättre ljud och lägre kostnader, säger Bengt Johansson, projektledare på Tyréns.

Dit hör metoden att bygga golvet av färdiggjutna betongplattor, i stället för att gjuta ett betonggolv på plats.

– Att gjuta betonggolv är dyrt och kräver lång torktid. Med betongplattorna bryter vi upp även den mekaniska böjvågen som ljudet i salongen alstrar i golvet. Det gör att vi får betydligt bättre ljudisolering mellan salongerna.

Unikt är också att använda diffusorpaneler. Diffusorer sprider ljudet som reflekteras mot väggarna. Resultatet blir en djupare klang som bidrar till upplevelsen att rummet är större än vad det är. Hittills har diffusorer varit alldeles för dyra för att slå igenom i biografer – de kostar tusentals kronor per kvadratmeter.

– Vi räknade fram en optimal konstruktion som vi tillverkar av vanliga träreglar med standarddimensioner. Sådana kostar ju bara runt 10 kronor metern, säger Bengt Johansson.

För att simulera akustiken i samtliga salonger gjordes 3d-modeller med alla högtalare utplacerade.

– Vissa högtalarleverantörer gjorde till och med egna mätningar åt oss för att kunna ge oss de data vi behövde.

Undantaget var Imax, som inte ville lämna ut några uppgifter alls.

– De säger att vi ska hålla oss till kravspecifikationen de har. Men det lär inte bli några problem eftersom vi uppfyllde deras krav redan för ett år sedan när vi byggde Filmstaden Täby.

Vibrationerna från de tio fläktar, på tio ton vardera, som hör till anläggningens ventilationssystem är ytterligare en utmaning. De står i ett rum ovanför biograferna, och vibrationerna från dem måste dämpas, inte minst eftersom de vilar på samma bjälklag som projektorrummen är upphängda i.

– Våra simuleringar pekar mot att nya filmstaden kommer att bli en av världens bästa biografer, framför allt när det gäller akustiken, säger Bengt Johansson.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Fyra ljudupplevelser utöver det vanliga

  • Vattentornet i Teleborg i Växjö kallas även Ekotemplet. Står du under tornet kan du höra ljudet från en kastad sten eka över 20 gånger.
  • Dopkapellet i Pisa (Battistero di San Giovanni) är känt för sin långa efterklangstid. Här hänger ljudet av din röst kvar länge efter att du slutat tala.
  • Sanddynerna vid Ghord Lahmar i Marocko sjunger i G. Vill du höra dem sjunga i C får du ge dig av till Sand Mountain i Nevada, USA.
  • Konserthuset Wiener Musikverein i Wien, Österrike, anses av många vara den akustiskt bästa – och vackraste – konserthallen i världen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Ljud Bio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer