Supermikroskop avslöjar signalfel

2014-12-09 05:30  
Hjalmar Brismar vid Sci Life Lab tar hjälp av det Nobelprisade supermikroskopet Sted för att studera proteinernas roll vid signalöverföring i hjärnan. Foto: SciLifeLab

Pumpar i nanostorlek alstrar signaler i vår hjärna. Supermikroskop ska avslöja hur de fungerar. Resultatet kan bli helt nya läkemedel.

I Solna utanför Stockholm ligger Science for Life Laboratory. Här ståtar man med fyra supermikroskop av den sort som prisas i årets Nobelpris i kemi. Och som gör det möjligt att studera levande celler och dess byggstenar, proteinerna, in i minsta detalj.

– Tidigare kunde vi inte se proteinerna, de är bara fem till tio nanometer (miljarddels meter) och osynliga i vanliga ljusmikroskop. Nu kan vi avslöja var de sitter och hur de rör sig, säger Hjalmar Brismar, professor på Sci Life Lab.

Det ger ovärderliga kunskaper, inte minst när det gäller människans hjärna. Här genereras signaler med hjälp av proteiner som forslar joner av natrium och kalium in och ut ur nervceller. De pyttesmå pumparna sitter i cellmembranet och slukar runt 60 procent av hjärnans energi. Om pumparna inte fungerar optimalt uppstår signalfel som kan göra oss sjuka.

– Vi studerar natriumkaliumpumpen för att få fram den normala funktionen. Samtidigt tittar vi på celler som muterat, till exempel vid epilepsi, så att vi kan få fram avvikelserna. Hittar vi dem öppnas möjligheten att utveckla läkemedel som kan rätta till systemet.

De experimentella studierna kan liknas vid ett detektivarbete där svaren söks med hjälp av supermikroskopen.

Supermikroskopen vid Sci Life Lab är en nationell resurs som finns till för forskare i hela Sverige. Sedan starten år 2011 har 57 forskargrupper fått hjälp att använda mikroskopen i sitt arbete. Hetast är studier av proteinerna som sköter signalöverföringen mellan nervceller (i synapsen) samt att titta på proteiner i bakterier. Det senare ger kunskaper som kommer väl till pass oavsett om man vill utveckla ny antibiotika eller få bakterier att fungera som proteinfabriker.

– Vi står för den kompetens som behövs för att använda superupplösningsmikroskopen på rätt sätt. Trots att de kostar mellan 4 och 8 miljoner kronor styck är den samlade kompetensen den största investeringen.


Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Årets kemipristagare

  • Eric Betzig, Stefan W. Hell och William E. Moerner prisas för tekniker som givit ljusmikroskop med en upplösning på ett tiotal nanometer (Sted och Palm).

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nobelpriset Kemi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer