Superhörsel med nanoöra

2012-01-20 12:30  
"Örat" är en guldpartikel som forskarna låst fast i en fälla av laserljus. En ljudkälla i närheten ruckar på jämviktsläget. Guldpartikelns rörelse avslöjar ljudkällan. Bild: APS

En nanopartikel av guld kan fånga upp en miljon gånger svagare ljud än människans öra. Resultatet kan bli ett nytt sätt att avslöja virus och bakterier.

Ta en 60 nanometer liten guldpartikel och lås fast den i en optisk pincett av laserljus. Följ sedan hur den rubbas ur sitt jämviktsläge av ljudkällor i närheten. Vips har du ett superkänsligt öra som kan upptäcka en miljon gånger svagare ljud än det mänskliga örat.

Känsligheten är så hög att det går att upptäcka rörelsen hos enstaka virus och bakterier. Den egenskapen hoppas forskarna vid tyska Ludwig-Maximillans universitet i Munchen kunna använda för att hitta nya sätt att detektera olika virus- och bakteriestammar.

-Vi har utvecklat en nanomikrofon som kan ligga till grund för en ny typ av akustiska mikroskop, säger Alexander Ohlinger, som ingår i forskargruppen.

Forskarnas arbete beskrivs i det senast numret av Physical Review Letters.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer