Succéreceptet: Solceller med tejp

2014-12-11 05:30  

Prisraset på solceller har tvingat många solcellsföretag i konkurs. Svenska Midsummer vidareutvecklade sin teknik – och överlevde.

De är billiga, lätta, böjliga och kan snabbt tejpas fast på taket. Midsummer från Järfälla har vidareutvecklat sin solcellsteknik för att klara den tuffa prispressen från kinesiska konkurrenter. En första kund tar snart den nya tekniken i bruk.

– Det är en jätteviktig order för oss. Branschen har gått igenom ett stålbad, och det har varit svettigt även för oss, säger Sven Lindström, vd och medgrundare till Midsummer.

Företaget, som grundades år 2004, säljer maskiner som tillverkar tunnfilmssolceller. Det ljusabsorberande lagret består av en tunn film av koppar, indium, gallium och selen (CIGS). Materialet sputtras på substrat av rostfritt stål med en billig och snabb produktionsmetod som är hämtad från cd- och dvd-industrin.

Den första maskinen såldes år 2011, och samma år nådde Midsummer en omsättning på 73 miljoner kronor. Sedan störtdök marknaden. Priserna rasade när kinesiska företag började spruta ut billiga kiselsolceller. Mängder av solcellsföretag gick i konkurs i Europa, USA och Japan.

– Vi kunde inte heller konkurrera med kiselsolcellerna längre och tog beslutet att satsa på lätta, flexibla paneler som går snabbt att montera, säger Sven Lindström.

Glaset som tidigare satt framför CIGS-lagret byttes ut mot en extremt vattentät plastfolie. Solpanelerna klarar sig därmed utan aluminiumram och kan böjas. De fick även ny kabelanslutning och stark tejp på baksidan.

Resultatet är en solpanel som väger ungefär en tredjedel så mycket som en panel med kiselsolceller och som snabbt kan tejpas upp.

Även på fordonstak och på membran- och bitumentak, som inte lämpar sig att borra i för att sätta upp vanliga solceller.

– Monteringen är extremt enkel, och totalkostnaden blir lägre än för kiselsolceller.

Den första kunden är en polsk solcellstillverkare, som köpt en produktionslina för cirka 40 miljoner kronor. Nu pågår diskussioner med fler tillverkare, enligt Sven Lindström.

Midsummer tillverkar även de nya solcellerna i mindre skala i Järfälla och har gjort fyra installationer av de tejpbara panelerna.

Företaget har nyligen lyckats halvera tjockleken på den ljuskänsliga – och dyra – CIGS-filmen till 800 nanometer. Det kan sänka tillverkningskostnaden ytterligare.

Samtidigt har verkningsgraden ökat till 16,7 procent räknat på solcellens effektiva yta. Det är fortfarande några procentenheter lägre än för en kiselsolcell.

När marknaden kraschade satsade svenska Midsummer på billiga, böjliga solceller som kan tejpas fast. Här är vd Sven Lindström inlindad i tekniken.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Nominera till 33-listan

Midsummer har varit med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista med Sveriges 33 hetaste unga teknikbolag tre gånger: år 2008, 2009 och 2010.

Vilka av Sveriges nya innovativa företag tycker du ska vara med på nästa års 33-lista? Nominera din favorit senast fredag 9 januari 2015.

Företaget måste vara startat 2008 eller senare. Nomineringen ska också innehålla en beskrivning av företagets innovation och en motivering till varför företaget ska vara med på 33-listan.

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer