Styr fabriken med digital information

2015-06-10 11:43  
Henrik Vikberg, Cisco, och Håkan Kallenberg, Rockwell Automation. Foto: Fredrik Karlsson

Industri 4.0 – ett begrepp som kan vara svårt att ta till sig. Rockwell Automation och Cisco har slagit sig ihop för att erbjuda en praktisk lösning.

Ett företag är specialiserat på automationslösningar, det andra på it. Tillsammans har de tagit fram ett koncept som de sedan några år erbjuder kunderna. Lösningen, som går under namnet CPWE, Converted Plantwide Ethernet, lockar allt fler.

– Genom att man förenar it-nätverket med produktionsnätverket baserat på ip, där alla delar pratar med alla, når man många fördelar. En fabrik kan exempelvis nå högre produktivitet genom kortare omställningstider mellan olika produkter, säger Henrik Vikberg på Cisco.

Det är Rockwell Automations vanliga utrustning som används i form av givare och styrsystem. Den produktionsdata som finns tillgänglig loggas och bearbetas i datacentret.

– Vi integrerar hela produktionsnätverket på ethernet och kopplar ihop det med it-nätverket, säger Henrik Vikberg.

Det stora hindret i vanliga traditionella system är PLC:er som fungerar som stoppklossar för informationsflöden mot den högre nivån i systemet.

– Det gäller att göra informationen mer tillgänglig högre upp i organisationen för att bättre kunna styra verksamheten, säger Håkan Kallenberg på Rockwell Automation.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev inom automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer