Strömsnål miniradar siktar på mobilerna

2016-03-15 15:00  
Mikael Egard. Foto: Olivia Synnerdahl

Med en liten, strömsnål radar vann Lundabolaget Acconeer en plats på årets 33-lista vid den regionala finalen i Malmö.

Acconeer utvecklar en liten strömsnål radar som mäter avstånd på en millimeter när. Den kan till exempel hjälpa en robotdammsugare att orientera sig, eller sitta i en mobiltelefon eller på en smart klocka.

– Då kan användaren styra den med små fingerrörelser, säger Mikael Egard, en av företagets grundare.

Fördelarna jämfört med att använda infrarött ljus är att radarn blir strömsnålare, noggrannare och mer robust. Dessutom kan den 5 x 5 millimeter lilla radarkretsen sitta innanför till exempel ett plasthölje.

Den patenterade tekniken är utvecklad på Lunds tekniska högskola. Nu är siktet inställt på att sälja in kretsen och tillhörande programvara till företag som bygger in dem i sina produkter. Det finns många tänkbara användningsområden.

– Vår radar kan till exempel förhindra att robotar krockar med människor. Vi har också förfrågningar från företag som vill mäta puls och andning, säger Mikael Egard.

Platsen på 33-listan ser han som en kvalitetsstämpel för Acconeer som grundades 2011.

Motståndarna som också pitchade på scenen och grillades av Malmö-juryn var Nattaro Labs och Sensative.

Nattaro Labs utvecklar produkter mot vägglöss. Företaget säljer en remsa som klistras under sängar eller under vägglister. När vägglössen kryper över remsan får de kiselgel på sig. Ämnet gör att de torkar ut och dör.

Sensative har utvecklat en strömsnål magnetsensor för dörrar och fönster som larmar om de öppnas. Osynlig för ögat kan den tunna sensorn placeras på insidan av karmen.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer