Den bästa kameran är den man har med sig. Den största fördelen med mobilkameran, vid sidan av att alltid vara till hands, är naturligtvis uppkopplingen. Bilderna kan med olika appar enkelt synkas mot molnet. Du kan också med några klick publicera bilder på valfri social plattform eller sprida dem på andra sätt.
Det största tekniska hindret för att bygga en bra kamera i en mobiltelefon är att mobilen är så tunn. Man måste helt enkelt använda en väldigt liten kamera för att den ska få plats. Liten kamera betyder liten sensor, mindre pixlar och att mindre ljus träffar varje pixel.
Genom förstärkning och effektiv brusreducering lyckas de flesta tillverkare ändå få okej bilder, men Ny Tekniks test visar på stora skillnader.
Generellt ger ett mindre antal pixlar varje enskild pixel en större yta. En fördel, eftersom de då kan träffas av mer ljus. Då behöver bilden förstärkas mindre och en mindre mängd utsmetande brusreducering behöver användas. Ett lägre antal pixlar gör alltså generellt bilder som fotograferas i svagt ljus skarpare. Även på vilket sätt bilderna brusreduceras spelar en viktig roll för slutresultatet.
Kameran i Apples Iphone 6 Plus har testets minsta antal pixlar, vilket ger tydliga fördelar i dunklare miljöer. Kameran har till skillnad från lillebror Iphone 6 optisk bildstabilisering. Detta bidrar ytterligare till skarpare bilder i svagt ljus.
Även om Sony Xperia Z3 är testets mest högupplösta kamera med sina 20 megapixlar, placerar den sig bildkvalitetsmässigt tätt bakom Iphone 6 Plus. Det förväntade vore sämre bildkvalitet vid svagt ljus, men tack vare att Sonys moderbolag är världsledande kameratillverkare klarar den sig förvånansvärt bra.
Svårare är det för LG G3, som trots en ny laserautofokus har svårt att prestera skarpa bilder i vardagliga inomhussituationer. Många av testbilderna har så svåra skador från brusreduceringen att det är svårt att se om de blivit rätt fokuserade. En rolig detalj är dock den smarta funktionen för selfiefotografering: slut handen framför kameran så räknar den ner till tre och tar bilden.
Så fort det blir mörkare eller vid zoomning får även kameran i Samsung Galaxy Alpha problem. Precis som hos LG G3 får brusreduceringen arbeta hårt, med oskarpa bilder som resultat.
Sammanfattningsvis: du får vad du betalar för. Iphone 6 Plus är den bästa allroundkameran eftersom den presterar bäst i ljussvaga situationer. Sony Xperia Z3 är hack i häl – dessutom kan du även fotografera under vatten med den eller låta barnen använda den utan att vara rädd att den ska gå sönder.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Kamerornas upplösning varierar från 8 till 20,7 megapixlar
Apple Iphone 6 Plus
Pris: 7 400 kronor
Minne: 16 GB
Effektivt antal pixlar: 8,0 megapixlar
Max upplösning (stillbild): 3 264 × 2 448 pixlar
Optisk bildstabilisering: Ja
Max upplösning (video): Full-HD
Skärmupplösning: 1 080 × 1 920 pixlar
LG G3
Pris: 4 700 kronor
Minne: 32 GB
Effektivt antal pixlar: 13,0 megapixlar
Max upplösning (stillbild): 4 160 × 3 120 pixlar
Optisk bildstabilisering: Ja
Max upplösning (video): 4K Ultra HD
Skärmupplösning: 1 440 × 2 560 pixlar
Samsung Galaxy Alpha
Pris: 5 500 kronor
Minne: 32 GB
Effektivt antal pixlar: 12,8 megapixlar
Max upplösning (stillbild): 4 128 × 3 096 pixlar
Optisk bildstabilisering: Nej
Max upplösning (video): 4K Ultra HD
Skärmupplösning: 720 × 1 280 pixlar
Sony Xperia Z3
Pris: 6 000 kronor
Minne: 16 GB
Effektivt antal pixlar: 20,7 megapixlar
Max upplösning (stillbild): 5 248 × 3 936 pixlar
Optisk bildstabilisering: Nej
Max upplösning (video): 4K Ultra HD
Skärmupplösning: 1 080 × 1 920 pixlar
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.