”Stort behov av innovativa lösningar”

2015-06-05 05:00  
Mathias Ekman, affärsutvecklare inom hälso- och sjukvård på Microsoft, ser stora behov av investeringar inom svensk sjukvård.

Microsofts Healthvault används av amerikanska sjukhus och ingår i den lösning som E-hälsomyndigheten valt.Men bolaget vänder sig också direkt till konsumenter.

Microsoft har sedan flera år tillbaka produkten Healthvault, som i första hand vänder sig till sjukvården.

Den används av sjukhus i USA, och där kan lagras allt från labbresultat till data från över 150 tränings- och hälsoappar.

Healthvault finns även med i den lösning från Capgemini som den svenska E-hälsomyndigheten valt för sitt hälsokonto Hälsa för mig.

– De stora folksjukdomarna är och kommer att förbli en stor belastning för sjukvården på sikt. Så det finns ett stort behov av att investera i innovativa lösningar som hjälper invånare att leva hälsosamt, säger Mathias Ekman, affärsutvecklare inom hälso- och sjukvård på Microsoft.

I oktober förra året lanserade Microsoft även den nya molntjänsten Health och träningsbandet Band, som vänder sig till konsumentmarknaden. I molntjänsten går det att lagra och kombinera hälso- och träningsdata från olika smarta träningsprylar, oavsett operativsystem. Lösningen kan också kopplas upp till Healthvault och tjänster som Map My Fitness.

Tanken med Band är att man kontinuerligt ska kunna mäta puls, steg, kaloriförbrukning och sömnkvalitet med hjälp av tio sensorer. Den ska även fungera med Jawbone Up och Runkeeper.

– Tänk om alla dessa mätvärden kunde användas för att ge användbara insikter och råd. Det hoppas vi kunna erbjuda. Men det är förstås extremt viktigt att hanteringen är säker, och att ingen annan kan använda den för egna ändamål, som att sälja annonser, säger Mathias Ekman, med en tydlig klackspark mot konkurrenten Google.

Mer om: Hälsodata

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer