Stopp för värmeljus i återvinning

2015-05-05 23:00  

Slänger du gamla värmeljuskoppar i metallbehållaren på återvinningsstationen? Då är det dags att lära om, efter en ny EU-tolkning, berättar Annica Dahlberg, informationschef på FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Varför nobbar ni värmeljuskoppar?

– I EU:s direktiv för producentansvar har värmeljus tidigare räknats som förpackning, och värmeljusproducenterna har betalat en avgift till oss. Gravljus har däremot inte räknats som förpackning, och i en ny tolkning av EU-direktivet så likställs värmeljus med gravljus. Det innebär att kopparna inte är förpackningar längre och då kan vi inte ta hand om dem, säger Annica Dahlberg.

Varje år säljs 300 miljoner värmeljus i Sverige, och det finns stora miljövinster med att återvinna aluminiumet. Varför tar ni inte emot kopparna ändå?

– Vår verksamhet ska gå plus minus noll, och det kostar pengar att samla in och återvinna förpackningar. Trots att vi säljer aluminiumet så har vi en kostnad på 2,21 kronor per kg, och de pengarna skjuter producenterna till. Att alla andra burktillverkare ska behöva betala för värmeljusen är orimligt.

Vad ska man göra med sina uttjänta värmeljuskoppar nu?

– Kommunerna tar över ansvaret. Flera kommuner har redan lagt ut information på sina hemsidor.

Finns det inte en risk för att aluminiumet hamnar i hushållssoporna i stället?

– Att slänga kopparna i soppåsen är det sämsta alternativet.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer