Statens patentbolag ska rädda uppfinnare

2011-02-01 23:00  

Ett svenskt statligt patentbolag rycker allt närmare. 50 miljoner kronor behövs de första åren. Det framgår av affärsplanen för "Statens patentpartner Sweden AB".

<p>- Inte bara Håkan Lans, utan även många andra svenska uppfinnare råkar illa ut när de försöker hävda sina patent och innovationer gentemot mäktiga industriella motpartner.</p> <p>Det säger Hans Hentzell, vd för forskningsbolaget Swedish ICT. </p> <p>Han tillhör en grupp svenska civilingenjörsintressenter, som nu lobbar starkt för att staten ska bilda ett bolag till försvar för svenska innovatörer och deras uppfinningar.</p> <p>I december lämnade gruppen in ett förslag till affärsplan för patentbolaget, som kallas Statens patentpartner Sweden AB, till regeringen. Vinnova betalade arbetet med planen och idén har stöd av bland andra Ingenjörsvetenskapsakademien, Uppfinnarkollegiet och statliga Innovationsbron.</p> <p>- Det här är en av många jätte-</p> <p>intressanta idéer. Vi kommer att titta närmare på den när vi jobbar med vår innovationsstrategi, som sannolikt kommer att presenteras i början av 2012, säger Erik Bratthall, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson.</p> <p>Affärsidén är följande:</p> <p>"Statens patentpartner Sweden AB skall på kommersiella grunder försvara patent med betydande och bevisade värden samt positionera innovationer som inte vågar ta affären vidare till förhandlingsbordet, utan att riskera en förlust av sitt arbete på grund av en ekonomiskt svag position."</p> <p>Patentbolaget ska dels kunna avtala med en uppfinnare om att förvalta ett patent, dels kunna gå in och förvärva ett patent. Uppfinnaren erbjuds i bägge fallen 70-90 procent av inkomsterna från licensieringen. Under de tre första åren beräknas bolaget behöva 45 miljoner, plus 5 miljoner i eget kapital. Därefter ska det gå runt på egen hand och ge klirr i statskassan.</p> <p>Hans Hentzell har själv råkat ut för patenttvister som vd för statens bredbandsforskningsinstitut Acreo. Ett fall gällde en strid med ett amerikanskt bolag om rättigheterna till designen av integrerade halvledarkretsar.</p> <p>-Vi upptäckte då att det är en nyckelfråga att ha staten som ägare i förhandlingarna.</p> <p>Statliga patentbolag diskuteras också i Tyskland, Storbritannien och på Irland.</p>

Mer om: Patent Uppfinnare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer