Stamceller i urin ger nya tänder

2013-08-02 07:34  
Efter tre veckor i urin hade de omprogrammerade cellerna bildat tandlika strukturer.

Stamceller i urinen som växer fram till nya egna tänder. Det kan bli verklighet med en ny metod, utvecklad av forskare i Kina.

Programmera om dina egna celler, placera dem i urinen och nya tänder växer fram. Det låter som science fiction, men kan bli verklighet om en ny metod att framställa kroppsegna tänder håller hela vägen fram till människor.

Under ledning av Jinglei Cai, stamcellsforskare vid Guangzhou Institutet för biomedicin och hälsa, har en grupp kinesiska forskare lyckats få tandliknande strukturer att växa fram hos möss. Tricket var att placera omprogrammerade celler från mänsklig urin, så kallade ips-celler, i urinen i njuren hos möss. Efter tre veckor hade en ny tand vuxit fram. Tanden var elastiskt och hade strukturer av emalj, tandben och pulpa. Tricket lyckades i 30 procent av fallen.

Forskarna ska nu gå över till odling av omprogrammerade celler i mänsklig urin. Målet är små tandembryon som kan växa fram till nya tänder hos människor som förlorat dem i olyckor eller av sjukdomar. Genom att tandfröet tillverkas av celler från personen som ska få det slipper man risken att den nya tanden stöts bort.

Genombrottet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Cell regeneration. Artikeln hittar du här.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer