Ställ upp med praktikplatser

2014-09-10 08:59  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. En av industrins största utmaningar är att få fler unga att vilja bli ingenjörer. Prognosen är att industrilandet Sverige står inför en dramatisk ingenjörsbrist, eftersom antalet ingenjörer som pensioneras kommer att vara många fler än de som utexamineras.

 Siffran från Statistiska centralbyrån – att det kommer saknas 50 000 ingenjörer i Sverige till år 2030 – har upprepats många gånger.

I listor över framtidsyrken framgår det att ungdomar som satsar på ingenjörsutbildningar har goda chanser att få jobb. Trots det är söktrycket till våra tekniska högskolor fortfarande för lågt.

Det finns alltså ett stort behov av initiativ för att lösa den kommande ingenjörskrisen. Tekniksprånget, som har startats av näringslivet, går ut på att ungdomar ska få praktisera några månader på ett teknikföretag.

Hittills har 1 300 ungdomar fått praktisera sedan starten 2012. Av dem som gjorde det under det första läsåret har 82 procent börjat på en ingenjörsutbildning eller tänker göra det.

Upplägget har även inspirerat Finland som drar i gång sitt eget ”Teknoloikka” efter nyår.

Men Teknik-Sverige ställer inte upp med tillräckligt många praktikplatser. I den här veckans tidning visar Ny Tekniks reporter Helen Ahlbom att flera av de företag som själva är bekymrade över ingenjörsbristen inte ställer upp i Tekniksprånget.

Det finns säkert olika skäl till att företag inte tar emot praktikanter. I dåliga tider kanske det känns svårt för slimmade organisationer att hinna ge en bra handledning. Och i goda tider blir det kanske för körigt för att öppna dörren för en ingenjörsaspirant.

Nu i höst ville 2 100 pröva på, men det finns bara 450 platser hos 125 arbetsgivare. 4,6 sökande per plats.

De företag som tar emot ”Tekniksprångare” är värda allt beröm. Att ställa upp och bidra med en egen insats stärker deras trovärdighet i debatten om den hotande ingenjörsbristen.

Ett tips till er andra, som inte tar emot praktikanter, är att lyfta på luren och höra med någon som har gjort det. Ställ frågan: ”Hur har det funkat?” Ni kommer att bli positivt överraskade.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer