Stålbrist stoppar Toyota

2016-02-02 08:50  

Toyota tvingas stoppa produktionen av bilar i Japan nästa vecka på grund av komponentbrist efter en stålverksexplosion.

Tillverkningslinorna i Japan kommer att stå still från 8 februari till och med den 13 februari. Som mest kan det betyda en produktionsförlust på 84000 bilar.

Även om Toyota har en stor del av produktionen utanför Japan så är tillverkningen av prestigemodeller som Toyota Prius, Lexus och Scion koncentrerad till de japanska anläggningarna.

Komponentbristen beror på en explosion i stålverket Aichi Steel Corp i staden Chita i länet Aichi, där Toyota har sin huvudsakliga bas.

Biltillverkaren undersöker nu möjligheten att anlita alternativa leverantörer och tillfälliga lösningar av leveranserna från stålverket. Stålverket levererar material för framställning av delar till motorer, växellådor och chassi.

Toyota vill inte närmare kommentera om produktionsbortfallet kommer att påverka årsproduktionen så att Toyota inte längre kan rankas som världens största biltillverkare. Förra året tillverkades inom koncernen över tio miljoner bilar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL