Spiontrojan kan bli polisens nya verktyg

2015-08-28 10:04  
Foto: Bertil Ericson / TT

Inrikesminister Anders Ygeman nämnde i dag förslaget "hemlig dataavläsning" som ett möjligt sätt för polisen och Säpo att stoppa terrorattentat i Sverige.

- Jag är besjälad av att teknikutvecklingen inte ska urholka den förmåga som polisen har. I dag ser vi hur telefonavlyssning ibland blir oanvändbart, och det beror ju på att många väljer andra plattformar för att kommunicera.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman är det därmed dags att se över de så kallade tvångsmedlen, som polis och åklagare får använda för att förebygga eller för att klara upp brott, efter att beslut om detta tagits i domstol.

Han nämnde bland annat att nya tjänster i mobiltelefonerna, som sms-tjänster med hög grad av kryptering, kan användas för att hindra polisens möjligheter att avlyssna misstänkta.

- Då måste vi hitta andra sätt, säger han.

Men inte bara möjligheterna att avlyssna exempelvis mobiltelefoni och datatrafik via mobiler ska ses över, utan även annan datatrafik, uppger Anders Ygeman.

- Det finns ju ett förslag som polisen fört fram om hemlig dataavläsning, men det finns också andra metoder.

Hemlig dataavläsning som ett nytt hemligt tvångsmedel föreslogs av tidigare Säpo-chefen Anders Eriksson i betänkandet Beredningen för rättsväsendets utveckling, BRU, under hösten 2003. Det ansågs då innebära för stor kränkning av människors privatliv och förkastades av lagstiftaren, och har exempelvis kritiserats av Svenska Advokatsamfundet.

Metoden innebär att polisen och Säpo får rätt att hacka sig in i misstänktas datorer och exempelvis placera trojaner eller små spionprogram i datorerna för att följa vad användarens gärningar.

Förslaget har lanserat på nytt under åren - och så sent som i fjol rapporterades det stå på Säpos och säkerhetsåklagarnas önskelista.

Liknande möjligheter för polisen att använda sig av statliga spionprogram för att motverka och utreda kriminalitet och terrorattentat finns i dag i andra länder, som i Tyskland.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Terrorhot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer