Spara nätfynden i Sonys läsplatta

2012-10-18 14:45  
Sony PRS-T2 ska vara ett alternativ till skrivaren.

NY TEKNIK TESTAR. Läsplattan PRS-T2 vill vara ett alternativ till skrivaren. Intressanta texter man snubblar över på nätet behöver inte skrivas ut på papper. De kan i stället läggas i en virtuell ”att läsa”-hög lätt tillgänglig i Sonys nya platta.

Informationsfloden på nätet är enorm. Via e-post, på Facebook och i Twitter-flödet kommer ständigt nya tips om läsvärda artiklar.

Inte ens de mest intressanta hinner man läsa direkt. Ett alternativ är att skriva ut dem och lägga på hög.

Men det finns smartare sätt. Det senaste tillskottet i floran kommer från Sony, i form av läsplattan PRS-T2 som går att koppla till webbtjänsten Evernote.

Evernote är en plats där användaren sparar anteckningar, pdf-dokument, bilder och annat. Ett digitalt arkivskåp. En intressant artikel på nätet som inte hinns med just då, går även den att spara till Evernote.

Med Evernotes appar för telefoner och pekplattor går det att komma åt allt man har sparat på tjänsten, var man än befinner sig.

Tack vare kopplingen mellan PRS-T2 och Evernote är det nu möjligt att läsa artiklarna på en skärm med digitalt bläck. Skönt för ögonen, men tyvärr också lite frustrerande. Inbyggd wifi ska göra det lätt att ladda ner alla nya texter som sparats till Evernote. Men ofta krävs ett par försök innan läsplattan upptäcker att det finns nytt innehåll att hämta ner.

Stort plus får Sony däremot för att man inte bara utnyttjat kopplingen till Evernote för att fylla läsplattan med nytt innehåll. I valfri e-bok eller pdf går det att markera några rader text, lägga till en egen kommentar och ladda upp det hela som en ny anteckning till Evernote. Funktionen är suverän för den som ofta vill göra marginalanteckningar. Med Evernote går det att samla dem alla på ett och samma ställe. Vill man hellre skicka citatet till Facebook, så att vännerna där kan läsa det, finns även den möjligheten. Tyvärr får det dock bli anteckningar utan svenska tecken, då PRS-T2 inte har något svenskt tangentbord.

Problemen att ladda ner nytt innehåll från Evernote till läsplattan gör att PRS-T2 inte känns perfekt. Men med möjligheten att skicka anteckningar till Evernote har Sony ändå tagit ett intressant kliv framåt.

Som läsplatta för e-böcker nöjer vi oss med att konstatera att PRS-T2 inte skiljer sig märkbart från konkurrenterna. Den som köper Sonys senaste modell kan skaffa böcker från exempelvis dito.se eller låna från många av landets bibliotek. Och skärmen är samma sex tum stora E-ink Pearl som sitter i många plattor.

Sony PRS-T2

Pris: Cirka 1 700 kronor.

Skärm: 6 tum E-ink Pearl, 800 × 600 punkter, 16 gråskalor.

Filformat: Epub, pdf, text.

Minne: 2 GB, utbyggbart med MicroSD-kort.

Storlek: 17,3 × 11 × 0,9 centimeter.

Vikt: 164 gram.

Bra och Dåligt

Bra

Kopplingen till

Evernote, både för att hämta ner artiklar och för att spara anteckningar.

Koppling till Facebook för att dela bra citat.

Snabb, lätt och tunn.

Dåligt

Ibland problem att ladda ner nya artiklar från Evernote.

Citat som delas till Facebook kapas efter något hundratal tecken.

Ibland irriterande blänk i skärmen.

Tips – Instapaper och Pocket

Verkar kopplingen mellan Sonys läsplatta och Evernote smart?

Har du redan en telefon eller pekplatta med antingen Apples operativsystem iOS eller Googles Android?

Prova i så fall Instapaper eller Pocket. Med ett bokmärke i webbläsaren sparas texter, och i Pockets fall även filmer, så att de senare finns lätt tillgängliga.

Instapaper finns på www.instapaper.com, Pocket på www.getpocket.com.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer