Sopsugen skyddar mot bomber

2016-02-03 05:00  

Med ökad risk för terrorattentat har intresset för underjordiska sopsystem ökat i Frankrike. Svenska Envacs sopsug har installerats i flera förorter runt Paris. Det ger ett bättre skydd mot bomber. "Själva explosionen skulle ske under jorden", säger en ingenjör i en Parisförort.

Sopnedkasten är väl synliga på gatan i det moderna bostadsområdet Fortet i förorten Issy-les-Moulineaux, strax sydväst om Paris. Här har man installerat det svenska företaget Envacs underjordiska sopsug. Totalt har ett tiotal franska kommuner köpt in systemet.

– Vi lever i en farlig tid med dagliga terrorhot, och eftersom soporna här slängs i underjorden känns det skönt att man tänkt på säkerheten i mitt kvarter, tycker Alexandra Pétard, en av de boende som dagligen slänger sina soppåsar i sopnedkastet ute på gatan.

Hon öppnar den grå luckan och slänger i soppåsen, som genast sugs iväg i hög fart.

– Man har förklarat att det moderna sopsystemet fungerar som en jättestark dammsugare, säger hon.

Mellan 1994 och 2000 inträffade sammanlagt tretton attentat i Frankrike med 20 personer som dog. Attentaten skyndade på arbetet med att öka säkerheten när nya bostadsområdens byggs.

Myndigheterna kontrollerade alla tänkbara risker, varav sophantering är ett exempel. Eftersom soprum i Frankrike dessutom ofta brinner – så ofta att det är omöjligt att hålla statistik på – är kraven på sopsäkerhet höga. Vissa av bränderna är anlagda, medan andra beror på att människor inte varit tillräckligt försiktiga med sitt avfall.

I januari 2015 chockades världen av attacker mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk kosherbutik. I november förra året dog också 130 personer i attacker i Paris, bland annat under gisslandramat vid konsertsalen Bataclan.

Kraven för säkerhet vid nybyggen har därefter ökat ytterligare. Tusentals franska och utländska politiker och byggherrar besöker årligen de franska kommunerna för att närmare studera vad den svenska sopsugen kan erbjuda för dessa höjda säkerhets- och miljökrav.

– Då förklarar vi för dem att skulle en bomb slängas ned i sopnedkastet, sker själva explosionen under jorden. Dessutom skulle den ha hunnit färdas en bit bort från själva nedkastet i snabb fart. Det skyddar invånarna, säger Anne Nguyen Khac.

Hon är ingenjör och anställd av kommunen Issy-les-Moulineaux. Hon visar runt i kvarteret Fortet som omges av en gammal ringmur.

– I praktiken finns det sopnedkast bara ett hundratal meter från varje hyreshus entré i kvarteret, säger hon.

Innanför ringmuren har nya tjusiga hyreshus byggts och kvarteret Fortet invigdes 2013. Husen ligger på en kulle med vacker utsikt över Eiffeltornet.

Olivier Bigarnet arbetar i tobaksaffären på torget i Fortet. Han påpekar att man i Paris inte längre har soptunnor av metall på boulevarderna.

– Efter vågen av terrorattentat under 1990-talet blev myndigheterna rädda då bomber exploderade i metalltunnor. Numera är de av genomskinlig plast så att man kan se vad som slängs i dem, säger han.

För myndigheterna i Issy-les-Moulineaux låg även miljöskäl bakom beslutet att installera ”jättedammsugaren”.

En majoritet av invånarna och de som arbetar i Fortet är nöjda med sopsuget. I en enkät svarar 95 procent av invånarna att den fungerar ypperligt.

– Tack vare sopsuget minskar eller försvinner stora plastkärl och sopbilar från bostadsområden, fastigheter och innerstäder, säger ingenjören Anne Nguyen Khac.

Svenska Envac är dominerande i världen på sopsugsteknik och den enda stora globala aktören. Men på enskilda marknader har Envac ibland konkurrens från lokala bolag.

Johan Tollgerdt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer