Övriga nyheter

Sopsugen skyddar mot bomber

Alexandra Pétard berättar att kommunen skickat tydlig information om sopsugen till invånarna i Fortet. Foto: Emanuel Lek
Olivier Bigarnet, från tobaksaffären i förorten Issy-les-Moulineauxs kvarter Fortet, slänger sina sopor i sopluckan. Foto: Emmanuel Lek
Anne Nguyen Khac. Foto: Johan Tollgerdt

Med ökad risk för terrorattentat har intresset för underjordiska sopsystem ökat i Frankrike. Svenska Envacs sopsug har installerats i flera förorter runt Paris. Det ger ett bättre skydd mot bomber. "Själva explosionen skulle ske under jorden", säger en ingenjör i en Parisförort.

Publicerad

Sopnedkasten är väl synliga på gatan i det moderna bostadsområdet Fortet i förorten Issy-les-Moulineaux, strax sydväst om Paris. Här har man installerat det svenska företaget Envacs underjordiska sopsug. Totalt har ett tiotal franska kommuner köpt in systemet.

– Vi lever i en farlig tid med dagliga terrorhot, och eftersom soporna här slängs i underjorden känns det skönt att man tänkt på säkerheten i mitt kvarter, tycker Alexandra Pétard, en av de boende som dagligen slänger sina soppåsar i sopnedkastet ute på gatan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här