Sony lämnar stort tomrum i Skåne

2015-04-24 05:30  
”Klart att det är tråkigt”, säger Bengt-Arne Molin, chef för Sony Mobile i Sverige, apropå neddragningarna på 1 000 anställda och konsulter. Efter 2008 har mobiltillverkaren varslat sina anställda i Lund fem gånger. 2008 sysselsatte dåvarande Sony Mobile 4 400 i Lund. Om ett år ska antalet vara nere i 1 200. Foto: Daniel Nilsson

Få tror att Sony finns kvar i Lund om fem år. Axis riskerar att gå samma väg. Regionen bubblar av spännande utvecklingsbolag. Men erfarenheterna visar att det blir svårt att fylla tomrummet.

Hösten 2011 besökte Ny Teknik Skåne för att se hur regionen försökte lösa mobilkrisen efter förra stora varselvågen. Då mötte vi många optimister. Mängder av förslag presenterades på hur nya jobb skulle skapas och mobilkompetensen behållas. Några drömde om att hjälpen skulle komma från vita riddare utifrån, andra räknade med ett kraftigt uppsving av regionens egna uppstartbolag.

Ingen av drömmarna har slagit in. Så vad hoppas regionens starka män och kvinnor på denna gång? Ny Teknik återvände för ett nytt besök.

Förra gången talade många om att sydkoreanska Samsung var på väg att etablera sig i den skånska myllan. Det fanns också förhoppningar om att Apple och Google skulle kunna lockas till regionen för att suga upp den varslade kompetensen från Sony och Ericsson.

Så blev det inte. I stället har Sony nyss varslat ytterligare 1 000 personer, nästan halva styrkan. Och i höstas stängde Ericsson ner sitt modembolag. Att Apple hyr ett kontor i Lund sedan i höstas med tiotalet anställda ska endast ses som en temporär lösning, enligt bolaget. Huaweis, Intels och Qualcomms verksamheter i Skåne är också mindre satsningar.

Nu står det klart att regionen befinner sig mitt i en strukturomvandling, där storföretagens dominerande ställning minskar. Astra Zeneca, Ericsson, Sony, Tetrapak – alla har de dragit ner sin verksamhet i södra Sverige.

Många oroar sig också för vad som kommer att hända med Axis, det lundensiska entreprenörsbolaget, som är på väg att köpas upp av japanska Canon. Farhågan är att Axis på sikt kommer att drabbas av samma utarmning som Sony Mobile. Canons löften om den svenska verksamhetens självständighet övertygar inte.

– Det låter alltid så bra i början. Men jag är allvarligt bekymrad, eftersom jag vet av egen erfarenhet att det är lättare att dra ner på utvecklingen längre bort i periferin, säger Mats Lindoff, som har varit teknikchef på Sony Ericsson.

Förra gången var det få som trodde att Sony skulle tvingas stänga ner verksamheten helt, och lämna den svarta byggnaden där man flyttade in 2008. Byggnaden är på 28 000 kvadratmeter och har specialdesignats för mobilbolaget av Gert Wingårdh.

I dag tror en övervägande majoritet av alla Ny Teknik talar med att Sony är borta från Lund inom fem år. Flera vill inte citeras, men Mats Lindoff står för sin åsikt. Liksom Mårten Öbrink, vd för inkubatorn Minc i Malmö.

– Jag är rätt säker på att vi tappar Sony på fem års sikt, säger Öbrink.

Lika övertygad om motsatsen är Bengt-Arne Molin, vd för Sony Mobile i Sverige.

– Vi har ett starkt varumärke och bra produkter. Det finns bra kompetens i regionen och vi har ett bra samarbete med universitet. Därför kommer vi vara kvar, säger han.

Näringsminister Mikael Damberg besökte Lund strax efter Sonys varsel, utan att komma med några löften om nationella stödåtgärder.

På Ny Tekniks fråga om vilka åtgärder som vidtagits sedan Lundabesöket, får vi följande skriftliga svar:

– När regionen arbetat igenom frågan, kan det komma upp idéer om vad staten kan göra ytterligare för att underlätta den här omställningsperioden. Och då får vi ta ställning till vad vi kan göra, skriver Damberg.

Det är Region Skåne som har huvudansvaret för analysen, åtgärdspaketet och att presentera en önskelista till regeringen. Mattias Olsson, ansvarig för samordningen inom Region Skåne, samarbetar med Forsknings- och innovationsrådet, Firs, i Skåne. De har träffats en gång sedan varslet.

– Vi har bland annat diskuterat lösningar som möjliga företagsetableringar, innovationsupphandlingar, och ökat stöd till forskning och utbildning. Bland annat ett nytt statligt forskningsinstitut, säger Mattias Olsson.

Förslagen låter som en repris från 2011.

Även förra gången talades om innovationsupphandlingar, för att skapa en lokal marknad för regionens utvecklingsbolag.

Men Jonas Gallon, vd för Innovator, som arbetat med innovationsupphandlingar inom Region Skåne, kan inte ge något framgångsrikt exempel på en kommun eller ett landsting som beställt en funktionalitet, en ”lösning på ett problem” i stället för en traditionell produkt.

– Det pratas mycket om innovationsupphandlingar, men i praktiken har det inte fungerat. I alla fall inte ännu. Det är komplicerat, säger han.

Region Skånes funderingar på ett statligt forskningsinstitut är inte heller ny. Även hösten 2011 fanns det med på önskelistan hos regeringen för att bevara kompetensen i regionen.

Något nytt statligt institut blev det inte. Däremot skapades forskningsinstitutet, Mapci, i Lunds tekniska högskolas regi. Bakom den satsningen står universitetet, Sony Mobile och Region Skåne.

I dag suckas det när tanken på ännu ett forskningsinstitut kommer på tal.

– Inte ett institut till, det är inte vad entreprenörerna behöver. De behöver såddfinansiering, konstaterade exempelvis Christer Fåhraeus, en av regionens serieentreprenörer, under en webbsänd paneldebatt.

Skånes storbolag varslar, och samtidigt fullständigt kokar det av spännande utvecklingsbolag i både Lund och Malmö (se nästa uppslag). Förra gången hoppades många att entreprenörerna skulle vara lösningen på regionens problem. Men nu låter det annorlunda.

– Det är klart att regionens nuvarande startups inte kan suga upp alla 1 000 från Sony, säger Jan Erik Solem, grundare av Mapillary, även känd för att ha startat och sålt Polar Rose till Apple.

Han får medhåll av alla Ny Teknik talat med. Även på den punkten verkar regionen ha mognat, och blivit mer realistisk.

Så frågan är nu hur de senaste årens erfarenheter kommer att avspeglas i den slutliga åtgärdsplanen som Region Skåne skissar på.

– Vi hoppas listan till Mikael Damberg ska vara klar i början av maj, säger Mattias Olsson.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer