Solorekord för solflygspiloten

2015-07-02 13:29  
André Borschberg har satt flera rekord under sin flygning mot Hawaii. Foto: Solar Impulse

André Borschberg, piloten på soldrivna flygplanet Solar Impulse 2, har på sin färd mot Hawaii redan slagit två världsrekord.

(Uppdaterad) Efter 80 timmars flygtid och en tillryggalagd sträcka på 5700 km har flygplanet gjort den längsta flygningen och varit i luften längst när det gäller soldrivna plan.

Dessutom har Borschberg satt rekord för längsta soloflygning. Det tidigare rekordet hade amerikanen Steve Fossett på 76 timmar. Svenskättade Charles Lindbergh, som 1927 genomförde den första soloflygningen över Atlanten befann sig nästan 34 timmar i luften den gången.

Solar Impulse 2 är på väg från Japan till Hawaii för mellanlandning, en resa som beräknas ta 120 timmar. Piloten håller sig vaken med yoga, och sover som mest 20-minuterspass.

Efter mellanlandningen tar kollegan Bertrand Piccard över och flyger till Pheonix i Arizona.

Över USAs kontinent turas piloterna om att flyga innan det är dags att korsa Atlanten och så småningom slutlanda i Abu Dhabi där jorden-runt-resan startade i mars.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer