Snart premiär för bion med superljud

2015-09-22 13:50  

Snart slår Sveriges första Imax-biograf för spelfilmer upp portarna. Biografen är en av femton salonger i den nya filmstaden Scandinavia. "Vi kommer att ha världens bästa ljud- och rumsakustik", säger Måns Engquist, projektledare för filmstaden Scandinavia.

Granne med Friends Arena, i Solna utanför Stockholm, ligger den nya filmstaden Scandinavia. Just nu är man inne i byggprojektets intensiva slutfas. Den 12 november slår anläggningen upp dörrarna för allmänheten och på kvällen visas filmer på samtliga femton biosalonger. En av dem är en Imax-biograf. Här ska biobesökaren uppleva känslan av att vara omsluten av filmen. Bakom tricket ligger en 22 meter lång och 11 meter hög filmduk välvd filmduk.

Vilken den första filmen som premiärvisas på Imax-biografen är inte klart ännu. Men det ska vara en nyproducerad film. Den nya Bond-filmen Spectre som har världspremiär den 6 november kan vara ett alternativ, enligt Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

Hela anläggningen har designats med målet att få det bästa biografljudet i världen. Uppgiften att realisera visionen har samhällsbyggnadsföretaget Tyréns. Här har akustiker utvecklat egna tekniklösningar för att få ett superljud till lägre kostnad är normalt. Dit hör metoden att bygga golvet av färdiggjutna betongplattor, i stället för att gjuta ett betonggolv på plats. ( se grafik). Betongplattorna bryter även upp den mekaniska böjvåg som ljudet i salongen alstrar i golvet.

Unikt är också att använda diffusorpaneler. Diffusorer sprider ljudet som reflekteras mot väggarna. Resultatet blir en djupare klang som bidrar till upplevelsen att rummet är större än vad det är. Hittills har diffusorer varit alldeles för dyra för att slå igenom i biografer –de kostar tusentals kronor per kvadratmeter. Lösningen blev en egentillverkad konstruktion av vanliga träreglar med standarnadimensioner.

Ljudsystemen varierar mellan salongerna, Imax har sitt eget system, tre av salongerna har Dolby Atmos system med upp till 64 kanaler. Andra har sourroundljud med åtta högtalare (7.1.)

- Det är viktigt för oss att hänga med i teknikutvecklingen. Men för att vi ska satsa på en teknik ska den också tillföra något för det mänskliga ögat och örat, säger Thomas Runfors.

Vilken salong filmerna hamnar i styrs dock inte i första hand av ljudsystemet, utan av hur stor publik de förväntas dra.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Fyra ljudupplevelser utöver det vanliga

För dig som söker ljudupplevelser utöver det vanliga :

  • Vattentornet i Teleborg i Växjö kallas även Ekotemplet. Står du under tornet kan du höra ljudet från en kastad sten eka över 20 gånger.
  • Dopkapellet i Pisa (Battistero di San Giovanni) är känt för sin långa efterklangstid. Här hänger ljudet av din röst kvar länge efter att du slutat tala.
  • Sanddynerna vid Ghord Lahmar i Marocko sjunger i G. Vill du höra dem sjunga i C får du ge dig av till Sand Mountain i Nevada, USA.
  • Konserthuset Wiener Musikverein i Wien, Österrike, anses av många vara den akustiskt bästa – och vackraste – konserthallen i världen.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Bio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer