SMS ledde till bil-hack

2015-08-13 08:57  
Med ett sms kunde forskarna bland annat starta bilens vindrutetorkare. Foto: mrlanrat

En grupp forskare i USA har lyckats hacka en bil genom att skicka sms.

I sommar har media rapporterat om flera olika sätt att hacka sig in i bilar.

Nu har forskare vid University of California i San Diego lyckats hacka sig in i en Corvette enbart genom att skicka sms – eller textmeddelanden via mobilen.

Genom metoden kunde de exempelvis komma åt att fjärrstyra bilen, sätta på vindrutetorkarna och aktivera bromsarna, rapporterar The Guardian.

Forskarnas syfte var att testa säkerheten i små modem, donglar, som försäkrings- och transportbolag ofta kräver att fordon förses med. Dessa ansluts till elektroniken i bilen via en USB-port i diagnosuttaget.

Med hjälp av donglarna kan företagen spåra och samla in data om fordonens bensinförbrukning samt annan teknisk information.

De undersökta modemen var tillverkade av företaget Mobile Devices, och delas ut till av det amerikanska försäkringsbolaget Metromile till kunder som betalar fordonsförsäkring per miltaxa. Även taxiföretaget Uber i USA använder donglarna.

- Vi köpte några av de här grejorna, kollade hur de funkade, och fann längs vägen att de hade en hel hög säkerhetsproblem, säger Stefan Savage, professor i datasäkerhet, som leder forskarteamet, till The Guardian. Han varnar för att andra liknande donglar också kan hackas.

Slutsatserna ska presenteras i veckan på konferensen Usenix 2015 i Washington.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer