Smarta drönare ska rädda nödställda

2016-02-10 08:14 Jonas Ryberg  

Smarta flygande robotar i samarbete med vanliga livräddare kan snart komma till undsättning om du råkar illa ut i Alperna. Det EU-sponsrade projektet Sherpa har nyss levererat sin första drönare.

Ett forskarlag med representanter från sju universitet är övertygade om att autonoma robotar ska kunna hjälpa räddningspersonal i svåra alpina miljöer.

Utmaningen för forskarna är att ta fram ett system som är tillräckligt enkelt att använda och pålitligt nog för att fungera i pressade situationer. Tillsammans med Italian Association of Alpine Rescuers testas nu projektets första drönare i Alperna. Från början var det tänkt att robotmedlemmarna i teamet skulle bestå av både flygande drönare och en markfarkost.

– Men det har ändrats. Räddningsarbetarna var mindre imponerade av att ha ett robotsystem som rör sig på marken i svår terräng, säger Patrick Doherty, som är professor i datavetenskap på Linköpings universitet och ansvarig för den svenska noden i projektet.

De mänskliga deltagarna ska till exempel kunna beställa hjälp från de flygande robotarna med att snabbt ta fram en 3d-karta över ett område där en lavin gått eller ett jordskred utlösts. Robotarna kan också skanna av större områden med en ir-kamera för att sedan kunna guida räddningsmanskapet till de platser där nödställda finns.

I stället för att ha en operatör som styr drönarna så är meningen att de ska klara av sina uppgifter själva och dessutom kunna delegera uppgifter mellan flera drönare av olika typer. I dag jobbar forskarna i Sherpa-gruppen både med mindre quadrokoptrar och lite större, mer helikopterlika drönare för att klara av olika typer av uppdrag.

– Fokus för vårt arbete är att göra dem så autonoma som möjligt. Räddningspersonalen behöver båda händerna fria för att kunna göra sitt jobb, säger Patrick Doherty.

En tydlig utmaning är de mindre farkosternas begränsade flygtid. Här arbetar teamet med en lösning där större drönare ska kunna släppa ner mindre drönare som sedan automatiskt letar upp räddningspersonalen på marken för att kunna hjälpa dem att göra sitt jobb.

Om lite drygt ett år ska projektet avslutas. Då ska tekniken dels kunna tas vidare av företagen i projektet, men forskarna planerar även att släppa programvaran under en öppen källkodslicens.

Räddning på marken och från luften

Sherpa – som står för ”Smart collaboration between humans and ground-aerial robots for improving rescuing activities in alpine environments” – finansieras av EU med 10 miljoner euro under fyra år.

Grundidén är att ta fram en räddningspatrull som består av människor, en markrobot och flera typer av flygande robotar.

De flygande robotarna delas i två kategorier. Små quadrokoptrar som arbetar nära räddningsarbetarna med möjlighet att ta detaljerade bilder men med begränsad batteritid och större helikoptrar eller flygplan som kan ge en bättre översikt.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS